Πώς υπολογίζουμε τις κινητές εορτές με βάση το Πάσχα

  • Dogma
εορτές

Οι εορτές τις Ορθοδοξίας ανήκουν σε δύο κατηγορίες: στις κινητές εορτές και στις σταθερές, εκείνες δηλαδή οι οποίες εορτάζονται μια συγκεκριμένη ημέρα έκαστου έτους.

Για να υπολογίσουμε τις κινητές εορτές, εκείνες δηλαδή που δεν εορτάζονται μια συγκεκριμένη ημερομηνία, πρέπει πρώτα να υπολογίσουμε πότε πέφτει η ακριβής ημερομηνία του Πάσχα, καθώς με βάση αυτή την ημερομηνία υπολογίζονται οι περισσότερες κινητές εορτές.

Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (με το παλαιό ημερολόγιο). Φέτος «πέφτει» στις 02 Μαΐου.

Με βάση λοιπόν την ημερομηνία του Πάσχα υπολογίζονται οι παρακάτω εορτές:

Αγίου Θεοδώρου 43 μέρες πριν
Κυριακή της Ορθοδοξίας 42 μέρες πριν
Σάββατο του Λαζάρου 8 μέρες πριν
Κυριακή των Βαίων 7 μέρες πριν
Ζωοδόχου Πηγής 5 μέρες μετά το Πάσχα
Του Θωμά 7 μέρες μετά
Των Μυροφόρων 14 μέρες μετά
Ανάληψη του Χριστού 39 μέρες μετά
Πεντηκοστή 49 μέρες μετά
Αγ. Πνεύματος 50 μέρες μετά
Αγίων Πάντων 56 μέρες μετά
Αγίου Γεωργίου μετατίθεται 1 μέρα μετά το Πάσχα εκτός εάν το Πάσχα πέφτει πριν τις 23 Απριλίου οπότε και δεν μετατίθεται.

Επίσης πολλές άλλες εορτές έχουν καθιερωθεί να εορτάζονται άλλη ημερομηνία από αυτή που κανονικά είναι, όπως για παράδειγμα η Κυριακή των Προπατόρων, που έχει θεσπισθεί από την Εκκλησία μας να εορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου. Όταν όμως η 11/12 δεν είναι Κυριακή τότε αυτή μετατίθεται την αμέσως προσεχή Κυριακή.

Διαβάστε επίσης: Ποια τοιχογραφία της Αγίας Σοφίας δεν κατάφεραν οι Τούρκοι να καταστρέψουν ποτε

TOP NEWS