Ψαλμοίς και Ύμνοις: Απολυτίκιο Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου – ΒΙΝΤΕΟ

  • Dogma
ηλίου

Το dogma.gr σας παρουσιάζει το Απολυτίκιο του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα από την Εκκλησία.

Το Απολυτίκιο του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτη ακούμε από τον Γεώργιο Δεμελή, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Πολιούχου της πόλεως των Αθηνών.


Ο Προφήτης Ηλίας, αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη πολλές φορές από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Ο Ζαχαρίας, ο πατέρας του Προδρόμου, είπε πως ο Ιωάννης θα ερχόταν «ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει Ἠλίου» (Λουκ., κεφ. α, στ. 17), θα είχε δηλαδή τα γνωρίσματα και το ζήλο του προφήτη Ηλία, θα ήταν ο ίδιος ο προφήτης Ηλίας, όπως ο λαός τον περίμενε να ξανάρθει. Ο Ιησούς Χριστός, όταν έδωσε μαρτυρία για τον πρόδρομο Ιωάννη κι έπλεξε το εγκώμιο του, είπε πως αυτός ήταν ο Ηλίας «Αν θέλετε, να το παραλεχθείτε, αυτός είναι ο Ηλίας, που έμελλε να έλθει».

Το πιο σπουδαίο είναι ότι οι μαθητές επάνω στο βουνό, κατά τη θεία Μεταμόρφωση, είδαν τους δυο Προφήτες, τον Μωϋσή και τον Ηλία, να συνομιλούν με τον Ιησού Χριστό. Όλα αυτά φανερώνουν την ξεχωριστή θέση του προφήτη Ηλία ανάμεσα στους Προφήτες και μέσα στη συνείδηση του λαού.
Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Διαβάστε εδώ ένα συγκλονιστικό θαύμα του προφήτη Ηλία

TOP NEWS