Tα 10 πιο περίεργα πασχαλινά έθιμα του κόσμου!

  • Dogma
πάσχα

Στην Ελλάδα το Πάσχα το έθιμο …επιτάσσει γλέντι, κατά κύριο λόγο στο χωριό, και σούβλισμα του οβελία. Και μπορεί αυτό το έθιμο για ορισμένους να είναι έως ακόμα και «βάρβαρο», ωστόσο δεν είναι σίγουρα το πιο περίεργο πασχαλινό έθιμο του κόσμου…

Από την Τσεχία και την Πολωνία, μέχρι την Ελβετία, την Αγγλία και τη Γερμανία, ψάξαμε και βρήκαμε τα δέκα πιο περίεργα πασχαλινά έθιμα του κόσμου. Δείτε λοιπόν ποια είναι τα πιο περίεργα έθιμα του κόσμου.

Τσεχία-Ουγγαρία-Σλοβακία:  Το … ξυλο φέρνει ομορφιά και υγεία…

Το έθιμο αυτών των χωρών είναι αν μη τι άλλο άκρως πρωτότυπο. Τη Μεγάλη Δευτέρα σύμφωνα με τη παράδοση τους οι άντρες πρέπει να βρέχουν τις γυναίκες τους με αρκετό νερό και στη συνέχεια με χειροποίητα μαστίγια φτιαγμένα από ιτιά να τις μαστιγώνουν. Όσο ακραίο και αν φαίνεται σε εμάς για εκείνους το μαστίγωμα έχει συμβολική σημασία καθώς θεωρείται πως με τον τρόπο αυτό βοηθούν τις γυναίκες τους να διατηρήσουν για έναν επιπλέον χρόνο την ομορφιά και την υγεία τους. Κάπως έτσι επιβεβαιώνουν τη γνωστή μας ρήση «μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος».

Πολωνία: Το μεγαλύτερο μπουγέλο!

Μπουγέλο επιτάσσει το πολωνικό  έθιμο. Τη Δευτέρα του Πάσχα στη Πολωνία έχει καθιερωθεί τα αγόρια να μπουγελώνουν τα κορίτσια, το έθιμο αυτό έχει την ονομασία Smingus-dyngus  και έχει καθιερωθεί ήδη από το 15ο αιώνα.

Γαλλία: Οβελία εμείς, γιγάντια ομελέτα οι Γάλλοι!

Τα αβγά είναι ο πρωταγωνιστής του γαλλικού πασχαλινού εθίμου. Στην πόλη Χοξ κατασκευάζεται μια γιγαντιαία ομελέτα 4.500 αβγών το ψήσιμο της οποίας γίνεται στη κεντρική πλατεία της πόλης και προορίζεται να σιτίσει περίπου 1000 άτομα.

Ελβετία: Το άγιο νερό

Σε πασχαλινά πηγάδια μετατρέπουν τις βρύσες τους οι Ελβετοί βάφοντας τις όψεις των πηγών και στολίζοντάς τες με λουλούδια. Στόχος αυτού του εθίμου είναι να αναδειχθεί η σημασία του νερού κυρίως στις ξηρές περιοχές των Άλπεων.

Λετονία: Τσούγκρισμα αβγών εξ αποστάσεως

Μια παραλλαγή του εθίμου με το τσούγκρισμα των αβγών έχουν στη Λετονία. Οι άνθρωποι εκεί δένουν σε μια κλωστή τα ημι-βρασμένα τους αβγά και τα τσουγγρίζουν από απόσταση. Νικητής αναδεικνύεται εκείνος που θα καταφέρει να σπάσει το αβγό του αντιπάλου.

Ισπανία: Ο χορός του… θανάτου!

Τη Μεγάλη Τρίτη στην Ισπανία λαμβάνει χώρα ένας παραδοσιακός χορός -ο χορός του θανάτου- μέσα στους στενούς μεσαιωνικούς δρόμους. Κάθε άτομο που παίρνει μέρος στο χορό είναι μασκαρεμένο. Στο τέλος η παρέλαση καταλήγει σε μια πελώρια συγκέντρωση μασκαρεμένων σκελετών που κρατούν στα χέρια τους κουτιά γεμάτα στάχτη. Ο χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες, μέχρι τις τρεις το πρωί που τα φαντάσματα προκαλούν την Αγία Τριάδα.

Γερμανία: Πάσχα με οικολογική συνείδηση και … άρωμα Χριστουγέννων

Ένα πασχαλινό έθιμο με οικολογική συνείδηση έχουν στη Γερμανία, καθώς κάνουν ανακύκλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων τους. Για την ακρίβεια κατά τη περίοδο του Πάσχα προχωρούν στη καύση των χριστουγεννιάτικων δέντρων τους, κίνηση που συμβολίζει  τη νίκη της ηλιόλουστης άνοιξης ενάντια στις γκρίζες ημέρες του χειμώνα.

Βρετανία: Αστυνομία, φιλιά και πορτοκάλια

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα αγαπημένα έθιμα τον ανδρών ανά τον κόσμο. Στη πόλη Χανγκερφορντ της Βρετανίας οι νεοδιορισμένοι αστυνομικοί καλούν στο Δημαρχείο τους άνδρες της πόλης και επιλέγουν δύο από αυτούς για να παρελάσουν και να μοιράσουν πορτοκάλια στις κυρίες με αντάλλαγμα ένα τους φιλί.

Διαβάστε επίσης: Η γυναίκα που γνώριζε την ημερομηνία θανάτου της – Αληθινή ιστορία!

TOP NEWS