Τα αγιορείτικα γεμιστά του μοναχού Νικήτα

  • Dogma
γεμιστά

Τα γεμιστά είναιο αναμφίβολα ένα πιάτο συνυφασμένο με το Καλοκαίρι. Η αγιορείτικη εκδοχή του μοναχού Νικήτα, είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα.

Στην αγιορείτικη κουζίνα, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα φρέσκα αγνά υλικά. Τα γεμιστά στο Περιβόλι της Παναγίας είναι πλούσια σε λαχανικά και μυρωδικά που έρχονται απευθείας από το μποστάνι της Μονής και χαρίζουν πλούσια γεύση στο καλοκαιρινό αυτό πιάτο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα αγιορείτικα γεμιστά είναι:

Υλικά
8 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ
3 μεγάλες και ώριμες ντομάτες
3 πιπεριές
4 κρεμμύδια τριμμένα
2 κολοκυθάκια τριμμένα
1 μελιτζάνα καθαρισμένη από τη φλούδα και ψιλοκομμένη
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος
1 φλιτζάνι λάδι
Αλάτι
Πιπέρι

Επί το έργον

Αδειάζουμε προσεκτικά τις ντομάτες και τις πιπεριές. Ρίχνουμε μέσα λίγο αλάτι και τις γυρνάμε ανάποδα για να στραγγίσουν. Το εσωτερικό από τις ντομάτες το περνάμε στον τρίφτη. Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο, την μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, μισό φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το ρύζι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία μόνο βράση, για να μαλακώσει λίγο το ρύζι.

Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι την μέση και τις αραδιάζουμε σε ταψί. Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια των γεμιστών με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε στον φούρνο ώσπου να μαλακώσει το ρύζι και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

*Από το βιβλίο «Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές» του Μοναχού Νικήτα Αγιορείτη

Πηγή: mountathos-eshop.com/

Διαβάστε επίσης: Αγιορείτικες πιπεριές γεμιστές με «το ελιξίριο της αθανασίας»

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS