Το γιουβέτσι αλλιώς – Δύο υπέροχες συνταγές του π. Επιφάνιου

  • Dogma
συνταγές

Ο πατέρας Επιφάνιος αγαπούσε την μεσογειακή και αγιορείτικη κουζίνα και είχε κατορθώσει με το δικό του τρόπο να μετατρέψει πολλές συνταγές που ξέρουμε και αγαπάμε σε νηστίσιμες μοναστηριακές, χωρίς κρέας και πολλές φορές ακόμη και αλάδωτες, χωρίς ωστόσο να στερούνται την υπέροχη γεύση τους. Παρακάτω θα μπορέσετε να δείτε δύο πραγματικά εξαιρετικές συνταγές για γιουβέτσι… αλλιώς.

Ένα γιουβέτσι κάπως διαφορετικό, χωρίς κρέας, καθώς οι μοναχοί στο Άγιο όρος δεν τρώνε κρεατικά, αλλά με αγνά υλικά και πολύ αγάπη και μεράκι, από τα χέρια ενός περίφημου μάγειρα. Η μία συνταγή είναι για απλό γιουβέτσι με κριθαράκι / μανέστρα και η δεύτερη για ένα υπέροχο γιουβέτσι με χταπόδι, πραγματικά νοστιμότατο. Διαλέξτε αυτήν που σας αρέσει και ακολουθήστε τα βήματα, που εξηγεί ο πατέρας Επιφάνιος.

Γιουβέτσι
Υλικά (για 6 μερίδες): μισό κιλό μανέστρα (κριθαράκι), δύο κρεμμύδια, τρεις σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές τοματοπελτές, 200 γραμμάρια λάδι, αλάτι και μαυροπίπερο.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Κατόπιν τα βάζουμε σε έναν ταβά και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε δύο λίτρα νερό στο ταβά μας και όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τότε ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά καλά. Μόλις πάρουν μία βράση, λιώνουμε τον τοματοπελτέ και τον προσθέτουμε μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Αδειάζουμε το κριθαράκι σε ένα πυρέξ και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για είκοσι λεπτά στους 180 βαθμούς. Μάλιστα, το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και αλάδωτο.

Χταπόδι με μανέστρα
Υλικά (για 5 – 6 μερίδες): Ένα χταπόδι 1 έως 1,5 κιλό, μισό κιλό μανέστρα, 2 κρεμμύδια ξερά, 3 σκελίδες σκόρδο, 200 γραμμάρια λάδι, 5 με 6 ώριμες ντομάτες, μαυροπίπερο, κύμινο, αλάτι και κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Εκτέλεση: Βράζουμε το χταπόδι μας και το κόβουμε κομματάκια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα ψιλοκόβουμε και τα τοποθετούμε σε έναν ταβά μαζί με το λάδι να τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Αφού ροδίσουν βάζουμε μισό λίτρο νερό και τις ντομάτες, που προηγουμένως έχουμε περάσει από τον τρίφτη. Προσθέτουμε μία κουτάλα χταποδόζουμο και όλα τα μπαχαρικά μαζί με το αλάτι. Μόλις πάρει μία βράση το μεταφέρουμε σε κάποιο πυρέξ ή σε ένα ταψί. Εκεί προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και τη μανέστρα και τ’ ανακατεύουμε καλά. Το βάζουμε στο φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς για 30 έως 40 λεπτά, ώστε να ρουφήξει τα ζουμιά του και τότε θα είναι έτοιμο το φαγητό μας.

Πηγή: mountathos – e-shop

Διαβάστε επίσης: Μαγειρεύουμε αγιoρείτικες σούπες με το μοναχό Νικήτα τον Αγιορείτη!

Διαβάστε επίσης: Η γαριδομακαρονάδα του φτωχού!

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

 

TOP NEWS