Τσιπούρες γιουβέτσι

  • Dogma
τσιπούρες

Είναι μια εξαιρετικά νόστιμη συνταγή και εκτός από τσιπούρες,  μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλα ψάρια, όπως ροφός, σκορπίνες, σφυρίδα, στείρα, συναγρίδα, πεσκανδρίτσα, χριστόψαρο ή ακόμα και λαυράκι.

Το βασικό μυστικό στη συνταγή τσιπούρες με γιουέτσι είναι είναι να μην το παρακάνουμε στο ψήσιμο. Συγκεκριμένα για κάθε 500γρ. ψαριού απαιτούνται περίπου 20-25 λεπτά μαγειρέματος στον φούρνο. Οπότε αν το ψάρι μας είναι 1 κιλό θα χρειαστεί 50 λεπτά, όμως εάν έχουμε δυο ψάρια των 500γρ. θα χρειαστούμε 20-25 λεπτά. Με λίγα λόγια δεν αθροίζουμε το βάρος αλλά ψήνουμε με βάση το μέγεθος ανά τεμάχιο. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο θα πρέπει να φροντίσουμε να βάλουμε στο ταψί το κριθαράκι 15 λεπτά πριν το πέρας του απαιτούμενου χρόνου μαγειρέματος του ψαριού μας.

Υλικά για τις τσιπούρες γιουβέτσι
1-2 τσιπούρες των 500γρ. καθαρισμένες

250 γρ. κριθαράκι μέτριο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρή ντομάτα τριμμένη

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

100ml κρασί λευκό ή ροζέ

2 φύλλα δάφνης

1 κ.γ. μαραθόσπορο

2 ποτήρια νερό

Αλάτι, πιπέρι

Ελάχιστη ζάχαρη

Ελαιόλαδο

Μέθοδος εκτέλεσης
Αλατίζουμε τις τσιπούρες και τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαραθόσπορο για 5 λεπτά, προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, ελάχιστη ζάχαρη, 1 ποτήρι από το νερό μας και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε τη σάλτσα μας να πάρει μια βράση και περιχύνουμε με αυτήν τα ψάρια. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι το νερό που θα χρειαστούμε είναι ανάλογο της ποσότητας σε κριθαράκι που θα χρησιμοποιήσουμε. Συγκεκριμένα για κάθε 100γρ. κριθαράκι χρειαζόμαστε 200γρ. νερό. Τη μισή ποσότητα τη βάζουμε στη σάλτσα και την άλλη μισή όταν βάλουμε στο ταψί μας το κριθαράκι. Ωστόσο η ποσότητα του ζυμαρικού θα πρέπει να ξεπερνάει τα 250γρ. διαφορετικά το ταψί μας δεν θα έχει αρκετό νερό για το σωστό μαγείρεμα.
Σε προθερμασμένο αερόθερμό φούρνο, στους 170 C, βάζουμε το ταψί μας με τις τσιπούρες (500γρ το κάθε ψάρι) για 10 λεπτά.
Μετά από 10 λεπτά βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, γυρνάμε το ψάρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (1 ποτήρι) και το κριθαράκι και ανακατεύουμε προσεκτικά να κατανεμηθεί παντού ομοιόμορφα.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά και ανακατεύουμε πάλι με μια κουτάλα το κριθαράκι, επειδή σε αυτή τη φάση η σάλτσα έχει ανέβει στην επιφάνεια. Εάν θεωρήσουμε ότι χρειάζεται λίγο ακόμα νερό το φαγητό μας το προσθέτουμε με φειδώ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει το φαγητό και σερβίρουμε το ψάρι επάνω στο ζυμαρικό είτε φιλεταρισμένο όπως στην φωτογραφία της συνταγής, είτε ολόκληρο σε ξεχωριστό πιάτο. Όπως και να χει αφαιρούμε το ψάρι προσεκτικά από το ταψί έτσι ώστε να μην αφήσουμε κόκκαλα μέσα στο κριθαράκι.

Πηγή: blamegastronomy.com

TOP NEWS