Άγιος Ιουστίνος Πόποβις: «Όταν πεθάνει το σώμα!»

  • Δόγμα

Η χάρις που βρίσκεται στην ψυχή σ’ αυτό τον κόσμο, φεύγει με την ψυχή σ’ εκείνο τον κόσμο και το «έργον αγαθόν» που άρχισε η ψυχή στη γη, συνεχίζεται και σ’ εκείνο τον κόσμο, αυξάνει, τελειοποιείται «άχρις ημέρας Ιησού Χριστού».

Όταν πεθάνει το σώμα, με την ψυχή πηγαίνουμε από τη γη στο μεταθανάτιο κόσμο, στον οποίο παραμένουμε «άχρις ημέρας Ιησού Χριστού». Μα και εκεί συνεχίζεται το «έργον αγαθόν» που αρχίσαμε στη γη; Ναί, συνεχίζεται όλο, μέχρι να τελειώσει, γιατί παραμένουμε στην Εκκλησία ως ζωντανά μέλη της. Και μέσα σ’ αυτή είναι πάντα το Πνεύμα το Άγιο και ο ίδιος ο Κύριος Χριστός.

Στην Εκκλησία δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά όλοι είναι πάντα ζωντανοί, και όλη η ζωή μέσα της, όλων των μελών της, βιώνεται συνέχεια διά της χάριτος εκ του Πατρός διά του Υιού εν Αγίω Πνεύματι. Η ζωή κάθε μέλους της Εκκλησίας και μετά το θάνατο του σώματός του, συνεχίζεται με τη ζωή της ψυχής στην Εκκλησία. Η χάρις που βρίσκεται στην ψυχή σ’ αυτό τον κόσμο, φεύγει με την ψυχή σ’ εκείνο τον κόσμο και το «έργον αγαθόν» που άρχισε η ψυχή στη γη, συνεχίζεται και σ’ εκείνο τον κόσμο, αυξάνει, τελειοποιείται «άχρις ημέρας Ιησού Χριστού», εφόσον και όταν φεύγει για εκείνο τον κόσμο, η ψυχή παραμένει στην Εκκλησία, η οποία είναι μία και στη γη και στον ουρανό, αφού είναι ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς μέσα σ’ αυτή, το ίδιο Πνεύμα το Άγιο, η ίδια Αλήθεια, η ίδια Ζωή, η ίδια χάρη.

Η αιώνια κεφαλή στο δικό Του κόσμο της Εκκλησίας, ο θαυμαστός Κύριος Θεάνθρωπος Χριστός, αδιάκοπα ζωοποιεί με τις ζωογόνες δυνάμεις Του το σώμα Του, την Εκκλησία, η οποία με την ενότητά της συμπεριλαμβάνει και το ουράνιο και τον γήινο κόσμο.

TOP NEWS