Εκκλησία και κόσμος

  • Dogma

Η Εκκλησία πρέπει να προσλαμβάνει όλο τον άνθρωπο με τα ήθη και τις παραδόσεις του. Δεν πρέπει να επιβάλλει άλλα, απλώς να μεταμορφώνει τα ήδη υπάρχοντα, να τα χρησιμοποιεί, να τα εκκλησιοποιεί.

Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλεξάνδρου

Η Εκκλησία δεν πρέπει να απορρίπτει κανένα πολιτισμό, αλλά πρέπει να προσλαμβάνει και να μεταμορφώνει κάθε πολιτισμό. Η Εκκλησία του Χριστού πρέπει να είναι ανοικτή και διαλεκτική με κάθε λαό και έθνος, χωρίς να προτιμά κανένα λιγότερο ή περισσότερο.

Πρέπει να μην λησμονεί ότι το διαχρονικό στην ιστορία είναι ο Χριστός και ότι δεν υπάρχουν ιερά έθνη και ιερές γλώσσες. Πρέπει να μη λησμονεί ποτέ ότι προτεραιότητα έχει το πρόσωπο έναντι του οποιουδήποτε Σαββάτου.

Πρέπει να παλεύει αδιάκοπα να μεταμορφώνει την ιστορία μέσα από την προσωπική σχέση, που συνίσταται στην ελευθερία και την αγάπη και όχι μέσα από την βία, το φανατισμό, τη μισαλλοδοξία, το φονταμενταλισμό και τον εθνικισμό, που τείνουν στη χρήση του προσώπου.

Πρέπει πάντα να οριοθετεί το δέον. Να θέτει δηλαδή τα όρια ανάμεσα στο πρωτεύον και το δευτερεύον, στο ψεύδος και την αλήθεια, στη ζωή και τον θάνατο.

Από περιοδικό «Πάντα τα έθνη», Τ. 167, Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023, σ. 24

Πηγή: Ησυχαστήριο Αγίας Τριάδος

TOP NEWS