Ελπίδα, άκουσμα ευφροσύνης!

  • Δόγμα

Ο Άγιος Νεκτάριος αναφέρεται στην αξία και τις χάρες τις ελπίδας.

Ελπίδα, άκουσμα χαρμόσυνο, πλήρες ευφροσύνης, γεμάτο κάθε λογής αγαθά ! Αληθινά, πόσο θαυμαστή είναι η δύναμή σου ! Πόσο θαυματοποιός η ενέργειά σου ! Είσαι αληθινά ωραία σαν κόρη του ουρανού ! Ποιος μπορεί να περιγράψει τα κάλλη σου ; Να ιστορήσει τις ευεργεσίες σου ;

Η δύναμή σου είναι ο στύλος που υποβαστάζει τις θλιμμένες ψυχές, η δε ενέργειά σου φέρει τη δύναμη της βασιλείας των αγαθών. Είσαι αναφαίρετο δώρο του Θεού, διότι πλάσθηκες μαζί με την ψυχή του ανθρώπου, για να τον ενισχύσεις στις δοκιμασίες της ζωής του και τον αναδεικνύεις ανώτερο των περιστάσεων και ανίκητο αγωνιστή. Δόθηκες ως επιβράβευση στον άνθρωπο για τη νίκη του στον καλόν αγώνα και για να στολίζεις το κεφάλι του με αμάραντα στεφάνια.

Δόθηκες σ’αυτόν έμφυτη, για να τον οδηγήσεις στην τελειότητα, για να το ανυψώσεις προς τον Θεό, να το βγάλεις από το χάος στο οποίο έπεφτε δίχως εσένα. Του δόθηκες οδηγός και κυβερνήτης, για να διευθύνεις την πορεία του στο πολυκύμαντο πέλαγος της ζωής του, το οποίο πολλές φορές καλύπτεται από ζοφερό σκοτάδι και ταράζεται από παντός είδους ανέμους και αλλεπάλληλα κύματα που απειλούν να καταποντίσουν τον θαλασσοπόρο αλλά και το κλυδωνιζόμενο σκάφος.

Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως

TOP NEWS