Γάμος: Θεοσύστατος για ολόκληρο τον κόσμο

  • Dogma
Προσκυνηματικός τουρισμός

Ο γάμος της Εκκλησίας είναι μυστήριο. Αυτό σημαίνει εργασία της σωτηρίας και υιοθεσίας του ανθρώπου από το Πνεύμα το Άγιο.

Αρχιμανδρίτη Παύλου Εγγλεζάκη

Αν το βάρος της σάρκας είναι τόσο μεγάλο που για να βασταχτεί χρειάζονται δυό άνθρωποι, φαίνεται πως ή η σάρκα δεν υπήρξε ελαφρότερη ούτε στον παράδεισο ή η θεία πρόγνωση έδωσε το φάρμακο της φυλογένειας πριν ακόμη χρειαστεί. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή η διάκριση και η ένωση των φύλων ανήκει στην αρχική τάξη της δημιουργίας, και ο πρώτος γάμος γιορτάστηκε στη γη μέσα στις χλιδές της Εδέμ, με πρώτο προξενητή τον ίδιο τον Θεό. Ο θεσμός είναι, λοιπόν, θεοσύστατος για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, έστω και αν δεν είναι μυστήριο για όλους. Και ανάγεται, όπως και ο έρωτας, όχι στη διαφορά αρσενικού και θηλυκού, αλλά στη διάκριση της ανθρώπινης αυτοσυνειδησίας σε ανδρική και γυναικεία.

Ο γάμος της Εκκλησίας είναι μυστήριο. Αυτό σημαίνει εργασία της σωτηρίας και υιοθεσίας του ανθρώπου από το Πνεύμα το Άγιο. Πέρα από την περίπτυξη των σωμάτων και των ψυχών σημαίνει νοητή και απόρρητη συμπλοκή των ψυχών και των σωμάτων με τη θεία Χάρη προς σωτηρία και αγιασμό.

TOP NEWS