Γνήσιο ιεραποστολικό πνεύμα

  • Dogma
Αποστόλων

Καθώς θα ακούσουμε τις αποστολικές περιγραφές αύριο σίγουρα θα λυπηθούμε για όσα υποφέρει ο θείος Παύλος κατά την ιεραποστολή του, όπως και οι υπόλοιποι οι Απόστολοι βέβαια. Ρίγη συγκινήσεως θα διαδεχτούν τις πληροφορίες για τα παθήματά τους.

Παρά ταύτα η πορεία συνεχίζεται και στα οδυνηρά ανταποδίδει ευλογία και λόγο Κυρίου. Αυτό είναι το γνήσιο  ιεραποστολικό πνεύμα. Είναι αυτό που δέχεται πολλά και ποτέ δόξα, που πληρώνεται με βάσανα και ποτέ με πλούτο, που συνεχίζει και δεν κάμπτεται, που υπομένει και δεν αντιμάχεται.

Απερίγραπτες  είναι οι διώξεις, αμέτρητα τα δεινά, φρικτοί οι πόνοι που δέχονται οι Απόστολοι για χάρη του Ευαγγελίου του Ιησού. Ανήκουστα για εμάς τους χριστιανούς του 21ου, γνώριμα για τους Αγίους μας. Οι χλευασμοί με την περιφρόνηση, η πείνα με την  δίψα, η συκοφαντία με την δυσφήμιση, η ύβρη με την ειρωνεία, είναι μορφές κακομεταχείρισης που ελάμβαναν από εκείνους που θίγονταν τα συμφέροντά τους από τον ευαγγελικό λόγο και που τους πειράζει ο έλεγχος του Λόγου.

Ποιά ήταν η αντίδραση των Αποστόλων; Δείχνουν ανοχή και γλυκομιλούν, εργάζονται και δεν εκμεταλλεύονται, εύχονται και συνεχίζουν. Δεν τους πτοούν οι κραυγές,  αυτοί ακούν  μόνο τους  μακαρισμούς του Κυρίου που τους καθιστά ευλογημένους, αφού διώκονται στ’  όνομά Του.

Μιμούνται εκούσια τον Ιησού που ανέβηκε με τον Σταυρό στον Γολγοθά και αίρουν τους σταυρούς που τους φορτώνει ο κόσμος. Με την  πίστη συνεχίζουν την πορεία, με την υπομονή ξεχνούν τις δοκιμασίες. Τα πάντα έρχονται αύριο ενώπιον μας  άξια μίμησης, στο μέτρο που θα κληθούμε να τ’ αντιμετωπίσουμε, στις περιπτώσεις που θα πρέπει ν’  απαντήσουμε, στις προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντισταθούμε.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλοί επένδυσαν στον θάνατο του Θεού για πάντα στην συνείδηση των χριστιανών. Η απειλή  της ζωής, η απαίτηση της σιωπής, η δύναμη του ισχυρού είναι καταστάσεις που γεμίζουν την επικαιρότητα και παραμένουν κίνδυνοι ορατοί. Ο διωγμός τότε γίνεται το εφαλτήριο για  άλματα σωτήρια και νικηφόρα. Γι’ αυτά υπάρχει ως  ζωογόνος  δύναμη η θεία  χάρη  και  ως ζωοδόχος  πηγή  του Κυρίου η πρόνοια.  Με αυτές θα γεφυρώνονται τα προβλήματα με τη καρδιακή συγχώρεση,  με την επικράτηση του χριστιανικού μηνύματος,  με τον θρίαμβο της  Εκκλησίας Του.

του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου για το dogma.gr

TOP NEWS