Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Η ειρήνη της ψυχής

  • Δόγμα

Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς αναφέρεται στην αξία της εωτερικής γαλήνης του ανθρώπου και στην προσπάθεια, μέσω της πνευματικής ζωής, για να την κατακτήσει.

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Κάποτε, ο άγιος Μαρτίνος ταξίδευε από τη Γαλλία στην Παννονία για να επισκεφθεί τους γονείς του. Ενώ διέσχιζε τις Άλπεις, αδίστακτοι ληστές του επιτέθηκαν. Όταν ο ένας εξ’ αυτών σήκωσε το σπαθί του για να τον αποκεφαλίσει, ο Μαρτίνος παρέμεινε ασάλευτος, χωρίς να δειλιάσει· δεν παρακάλεσε για έλεος αλλά διατήρησε τελείως την ειρήνη του σαν να μη συνέβαινε τίποτα.

Έκπληκτος ο ληστής αντικρίζοντας μια τέτοια συμπεριφορά, άφησε κατά μέρος το σπαθί του και ρώτησε τον Μαρτίνο ποιος ήταν. Ο Μαρτίνος του απάντησε ότι είναι χριστιανός και γι’ αυτό δεν φοβάται – γνωρίζοντας ότι ο Θεός, κατά το μέγα έλεος Του, είναι πάντοτε κοντά στους ανθρώπους, ιδιαιτέρως σε καιρό κινδύνου.

Οι ληστές έμειναν έκθαμβοι μπροστά στη σπάνια αρετή αυτού του ανθρώπου του Θεού και εκείνος που είχε βγάλει το σπαθί του για να θανατώσει τον Μαρτίνο πίστεψε στο Χριστό, βαπτίστηκε και αργότερα έγινε μοναχός.

TOP NEWS