Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου και Ικαρίας και η Επέτειος των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022)

  • Δόγμα

Όπως είναι γνωστό, το 2022 αποτελεί επετειακό έτος μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, και οριοθετεί την έναρξη σχετικών εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν το 2024, δεδομένου ότι πρόκειται για ανάμνηση της τριετίας 1922 – 1924, οπότε με τον πόλεμο, τη συνθήκη της Λωζάννης και την ανταλλαγή πληθυσμών σφραγίστηκε η τύχη του Μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά και […]

Όπως είναι γνωστό, το 2022 αποτελεί επετειακό έτος μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, και οριοθετεί την έναρξη σχετικών εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν το 2024, δεδομένου ότι πρόκειται για ανάμνηση της τριετίας 1922 – 1924, οπότε με τον πόλεμο, τη συνθήκη της Λωζάννης και την ανταλλαγή πληθυσμών σφραγίστηκε η τύχη του Μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά και διαμορφώθηκε εν πολλοίς το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Με αφορμή λοιπόν την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922 – 2022) και στο πλαίσιο των αναλόγων εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Μητρόπολις Σάμου και Ικαρίας τίμησε την επέτειο και την μνήμη των σφαγιασθέντων και των εκτοπισθέντων, των θυμάτων αυτών των γεγονότων, με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο από την Ικαρία: Εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή έλαβε χώρα την Παρασκευή 15 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ικαρίας στον Άγιο Κήρυκο, την πρωτεύουσα του νησιού, με ομιλητή τον γράφοντα, Διευθυντή του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η βραχύβια Ιερά Μητρόπολις Ικαρίας και ο Μητροπολίτης Ικαρίας Νεόφυτος Κοτζαμανίδης».

Κατόπιν, κατά τον μήνα Αύγουστο, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στη Σάμο. Συγκεκριμένα, ο κατ’ έτος καθιερωμένος εορτασμός της μνήμης των Σαμίων αγίων συνδέθηκε εφέτος με τους επετειακούς εορτασμούς, καθώς, όπως σημειώνει η Ιερά Μητρόπολις Σάμου και Ικαρίας σε σχετική ανακοίνωσή της: «οι εόρτιες εκδηλώσεις έλαβαν ιδιαίτερες πνευματικές διαστάσεις, εξαιτίας του ότι τόσον η Σάμος, όσον και οι Άγιοι, οι οποίοι διέλαμψαν σε αυτήν, συνδέονται στενώς με τα μικρασιατικά παράλια, στο πέρασμα των είκοσι χριστιανικών αιώνων. Για τον λόγο αυτό εφέτος ομού μετά των Σαμίων Αγίων, τιμήθηκαν και τα εκ της Μικράς Ασίας προερχόμενα ιερά κειμήλια, τα οποία οι πρόγονοί μας ως πρόσφυγες έφεραν από τις εκεί πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή θέση έχουν ιστορικές ιερές εικόνες και τα επιμάνικα του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης».

Έτσι, «το Σαββάτο 30 Ιουλίου τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Νικολάου Σάμου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ.Ευσεβίου, ενώ στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων των Αγίων, και των τεθησαυρισμένων μικρασιατικών ιερών κειμηλίων στη παραλία της πόλης της Σάμου, και ακολούθως στην πλατεία Πυθαγόρα η Αρτοκλασία και θείο Κήρυγμα υπό του Σεβασμιωτάτου». Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τόσο ο μοναχισμός της Σάμου και της Ικαρίας, όσο και η τοπική Εκκλησία γενικότερα και διαχρονικά διατήρησε και ανέπτυξε ουσιώδεις και ουσιαστικές σχέσεις καταγωγής και πνευματικής ανατροφοδότησης προς τις αποστολικές Εκκλησίες της Μικράς Ασίας.

Την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας, στις 20:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Άη Γιαννάκη στο Άνω Βαθύ, μετά την Ιερά Παράκληση που τελέσθηκε στον παραπλήσιο ιστορικό ιερό ναό του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, κτισμένο το 1799, διοργάνωσε  Πολιτιστική Εκδήλωση Μνήμης, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τίτλο: «Φοίνικες από τη στάχτη του ‘22». Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο μέρη: στο πρώτο παρουσιάστηκε η Παιδική και Νεανικής Χορωδίας «ΕυΩΔΗα» της Ι. Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση της συνεργάτιδος της Μητροπόλεως κυρίας Άννας Κωσταρά, με τραγούδια εμπνευσμένα από την Μικρασιατική Καταστροφή, ή αναφερόμενα σε αυτήν και τα θύματά της. Στο δεύτερο παρουσιάστηκαν τραγούδια της Μικράς Ασίας, από μουσικό σχήμα του νησιού. Την εκδήλωση παρακολούθησαν, πέραν των αρχών του τόπου, και πλήθος κόσμου.

Αλλά και οι από ετών καθιερωμένες εκδηλώσεις κατά τις Ιερές Παρακλήσεις προς την Θεοτόκο, κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, είχαν φέτος και μικρασιατικό χρώμα, καθώς σε δύο από αυτές, την Δευτέρα 8 Αυγούστου στους Σπαθαραίους και την Πέμπτη 11 Αυγούστου στο Καρλόβασι, μετά από την σχετική εισήγηση του Σεβασμιωτάτου μίλησε ο γράφων, ο οποίος ως πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την διοργάνωση των ετήσιων επιστημονικών συνεδρίων για την Μικρασιατική Καταστροφή (2022 – 2024) ανέπτυξε θέματα σχετικά με τα γεγονότα και την σχεδιασθείσα γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αλλά και την θυσιαστική προσφορά του Ορθόδοξου Κλήρου κατά την ίσια περίοδο.

Όλες τις εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που με τη συμμετοχή του τίμησε την ιστορική επέτειο, αλλά και την μνήμη των σφαγιασθέντων κατά τα γεγονότα Μικρασιατών αδελφών μας, απόγονοι των οποίων κατοικούν στα νησιά της κανονικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. Και αξίζουν πράγματι θερμά συγχαρητήρια στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευσέβιο, που μέσα στα ερείπια του σεισμού που έπληξε τους περισσότερους ναούς και τις μονές του νησιού φροντίζει ακάματα την πνευματική καλλιέργεια, αλλά και την διατήρηση της ιστορικής μνήμης του ποιμνίου του.

TOP NEWS