Η Παναγία έκανε ή όχι και άλλα παιδιά μετά τον Ιησού

  • Dogma
παναγίας

-Λένε ότι είχε αδελφούς ο Χριστός, κι αυτός ήταν ο πρωτότοκος γιός της Μαρίας.

Πατρός Επιφανίου Θεοδωροπούλου

– Κάποιος φιλόσοφος λέει ότι αν ένας κλείσει τα μάτια του, αν μπορείς πείσε τον ότι υπάρχει ήλιος. Το πρωτότοκος λέγεται σε σχέση με το παρελθόν και όχι σε σχέση με το μέλλον. Όταν ένα πράγμα έλθει για πρώτη φορά, λέμε ότι είναι πρώτο άσχετα αν θα επακολουθήσει δεύτερο.

Λέμε σε μία γυναίκα που εγκυμονεί: το πρώτο παιδάκι είναι αυτό; Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθει και δεύτερο μετά βεβαιότητος, μπορεί να μην έρθει ποτέ δεύτερο, ένα να κάνει, να μην της δώσει άλλο ο Θεός. Λέει ο άλλος: απέκτησα το πρώτο μου παιδί. Δεν σημαίνει ότι θα έρθει δεύτερο. Λέει ένας συγγραφέας: έβγαλα το πρώτο μου βιβλίο, μπορεί να πεθάνει και να μην βγάλει ποτέ δεύτερο. Το «πρωτότοκος» λοιπόν έχει την έννοια ότι δεν υπήρξε άλλος προηγουμένως, όχι ότι υπήρχε δεύτερος και τρίτος.

Ότι έχει αυτήν την έννοια αποδεικνύεται με μαθηματικό τρόπο από την Παλαιά Διαθήκη. Στην Βίβλο των βασιλέων αναγράφεται ότι είπε ο θεός στους Ισραηλίτες: θα πάτε να πάρετε την Κιβωτό της Διαθήκης -την είχαν οι αλλόφυλοι- και θα την βάλετε πάνω σε ένα άρμα και μπροστά στο άρμα θα ζέυσετε δύο αγελάδες πρωτοτοκούσες. Τι σημαίνει αυτό; Αυτές που είχαν κάνει το πρώτο μοσχαράκι. Θα τις ζέυσετε λοιπόν στο άρμα, θα επαναφέρετε την Κιβωτό της Διαθήκης και μετά θα σφάξετε «τας δύο βόας πρωτοτοκούσας» σε θυσία (Ά Βασιλειών 6, 10, 14). Αφού τις σφάξανε δεν νομίζω μετά το σφάξιμο να απέκτησαν και δεύτερο μοσχάρι. Άρα η λέξη «πρωτότοκος» μέσα στην Αγία γραφή σημαίνει ότι δεν υπήρξε άλλος πριν, όχι ότι υπήρξε άλλος δεύτερος. Η ίδια η γραφή το λέει: μετά εσφάγησαν οι αγελάδες. Δεν έκαναν δεύτερο μοσχάρι.

Από το βιβλίο: «Τρέφοντας το λαό του Θεού» σελ. 72, 73

TOP NEWS