Η ρωσική Εκκλησία απειλεί τώρα με παρεμβάσεις στην Κωνσταντινούπολη

  • Dogma
οικουμενικός

Σε επικίνδυνους, για την ορθοδοξία, δρόμους κινείται η ρωσική Εκκλησία. Λίγες ημέρες μετά τη δημιουργία της σχισματικής δομής στην Αφρική, σχεδιάζει να παρέμβει στην Κωνσταντινόπουλη.

Βάσει σχεδίου και σε γνώση του Κρεμλίνου το επόμενο διάστημα έχει αποφασίσει «να τιμωρήσει» τις Εκκλησίες που στήριξαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπέρ της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας έχουν ταχθεί , προς το παρόν, οι Εκκλησίες της Αθήνας,της Κύπρου (εδώ υπάρχουν και μητροπολίτες οι οποίοι αντιδρούν) και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Επίσης , στηρίζουν το Φανάρι και όλες οι Εκκλησίες του κλίματος του Φαναρίου.

Μετά την εισπήδηση στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας   και την απόφαση για δημιουργία δύο επισκοπών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, οι Ρώσοι προσανατολίζονται να παρέμβουν και σε άλλες τοπικές Εκκλησίες, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Μία μέρα μετά την πρωτοχρονιά  ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Πατριαρχείου Μόσχας να επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «RIA Novosti»  δήλωσε ότι σε συνθήκες όπου το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δήθεν συντάχθηκε το μέρος του σχίσματος, η Ρωσική Εκκλησία δεν μπορεί να αρνηθεί στο να θρέφει (πνευματικά) του ορθοδόξους της Τουρκίας.

Ανάλογες δηλώσεις εκ μέρους του εκπροσώπου της Ρωσικής Εκκλησίας είχαν καταγραφεί και πριν την απόφαση για τη δημιουργία δομών αυτόνομων  στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Το 2019 στο Πατριαρχείο Μόσχας είχαν πει ότι η αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας θα επιφέρει συνέπειες για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και αυτές οι συνέπειες θα αφορούν το θέμα της (πνευματικής) σίτισης των Ορθοδόξων πιστών της ηπείρου που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις και τις ενέργειες των τοπικών επισκόπων.

Και στις 29 Δεκεμβρίου 2021, η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας στον Τόμο πρακτικών № 100 αναφέρει ότι αποφάσισε να δεχθεί «102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με τα αιτήματα που υποβλήθηκαν». Η Ρωσική Εκκλησία δήλωσε ότι κληρικοί από την Αφρική φέρεται να υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στο Πατριαρχείο Μόσχας, λόγω της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

«Δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε στον κλήρο, που αντιλήφθηκε την εσφαλμένη θέση του πατριάρχη τους, στο να τους δεχτούμε στους κόλπους της Εκκλησίας μας», εξήγησε τις αποφάσεις της Συνόδου ο Μητροπολίτης Ιλαρίων (Αλφέεφ) και προανήγγειλε την εισβολή και στο κανονικό έδαφος της Κωνσταντινούπολης. «Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δεν μπορούμε να αρνηθούμε στους ορθοδόξους πιστούς της Τουρκίας την ποιμαντική φροντίδα στις συνθήκες που ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τάχθηκε με το μέρος του σχίσματος» είπε .

Ο Ιλαρίων δε διευκρίνισε το πως ακριβώς σχεδιάζει η Ρωσική Εκκλησία να «θρέφει» (πνευματικά) τους ορθόδοξους πιστούς της Τουρκίας και αν σκοπεύει να ιδρύσει δικές της επισκοπές στην κανονική επικράτεια της Κωνσταντινούπολης.

TOP NEWS