Η σιωπή είναι η καλύτερη αρετή

  • ΔΟΓΜΑ

Η σιωπή είναι η καλύτερη αρετή. Η σιωπή είναι η μητέρα όλων των αρετών. Σιωπάτε, γέρνετε το κεφάλι σας και να λέτε την ευχή μέσα στην καρδία σας. Φύλαξε τη γλώσσα σου, φύλαξε τους οφθαλμούς σου, φύλαξε την ακοή σου και δεν θα μπορεί να σε πειράξει ο σατανάς.

Πάσα αρετή δια της σιωπής έρχεται και πάσα κακία δια της σιωπής φεύγει. Πρώτα θα κλείσεις το στόμα σου και τότε θα φύγει ο θυμός, η ζήλεια, η κατάκριση, αντιλογία, η υπερηφάνεια, η παρακοή και όλα τα κακά. Και με τη σιωπή πάλι, έρχονται όλα τα καλά: η ειρήνη, η χαρά, η κατάνυξη, η ταπείνωση και η Χάρις του Θεού.

Η εν γνώση σιωπή, φέρνει στον άνθρωπο δάκρυα κατανύξεως. Αυτά τα δάκρυα θα ξεπλύνουν όλα τα φαρμάκια που έφεραν η καταραμένη οίηση και η υπερηφάνεια και οι έπαινοι των ανθρώπων. Εάν με γνώση σιωπά κανείς, θα γίνει κατανυκτικός. Και όταν δεν έχει εργασία, η σιωπή τον αναγκάζει και τον βάζει από μέσα του να γυρεύει καμμιά γωνίτσα, σε ένα ήσυχο μέρος και να καθίσει με σεμνότητα, συμμαζεμένος – συμμαζεμένος, ένα κουβαράκι και να φωνάζει το όνομα του Χριστού. Το τι αισθάνεται, τι γλυκύτητα απολαμβάνει, μόνο εκείνος την καταλαβαίνει, που τα εργάζεται αυτά…

Εκείνος που σιωπά, είναι όλο χαρά και αγαλλίαση.

Η σιωπή είναι τριών ειδών: υπάρχει σιωπή που γίνεται από περιφρόνηση, δηλ. περιφρονείς τον άλλον και δεν του μιλάς. Υπάρχει σιωπή που γίνεται, όταν είναι κανείς θυμωμένος ή στενοχωρημένος. Υπάρχει και η σιωπή που γίνεται κατά Θεό.

Όσιος Άνθιμος της Χίου

TOP NEWS