Ιερά Σύνοδος προς εκπαιδευτικούς: «Είμαστε στο πλευρό σας για τη διαπαιδαγώγηση των νέων μας»

  • Dogma
διαρκής ιερά σύνοδος

Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, σήμερα 30 Ιανουαρίου, η Ιερά Σύνοδος απέστειλε μήνυμα προς όλους τους εκπαιδευτικους, τονίζοντας ότι : «Είμαστε στο πλευρό Σας για την επίτευξη του Εκπαιδευτικού Σας έργου και της διαπαιδαγωγήσεως των νέων μας».

Η Ιερά Σύνοδος στο μήνυμά της με αφορμή τη σημερινή εορτή των Τριών Ιεραρχών, προς τους εκπαιδευτικούς υπογράμμισε ότι τη σημασία του έργου των Τριών Ιεραρχών, σημειώνοντας παράλληλα προς τους εκπαιδευτικούς : «Μέσα από τη γνώση που ελευθερώνει και χαριτώνει, δημιουργούνται συνθήκες για την επιλογή ολοκληρωμένης ζωής, μεστής νοημάτων και πράξεων αρετής».

Διαβάστε ακολούθως το πλήρες μήνυμα που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος

Αγαπητοί μας Εκπαιδευτικοί,

Ο κατ’ έτος εορτασμός των Εφόρων της Παιδείας μας, των Αγίων Τριών Ιεραρχών, είναι άριστη ευκαιρία επικοινωνίας της ποιμαίνουσας Εκκλησίας με Σας, τους διδασκάλους και εκπαιδευτικούς της Πατρίδος μας, οι οποίοι δαπανάτε τον εαυτό Σας στο λειτούργημα της ηθικής, της γνωσιακής και της πνευματικής διαπλάσεως, καθώς και της συγκροτήσεως των μαθητών και των μαθητριών των σχολείων.

Οι Τρεις Μέγιστοι Φωστήρες και διδάσκαλοι, οι Άγιοι: Μέγας Βασίλειος, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Γρηγόριος ο Θεολόγος γεύθηκαν και αφομοίωσαν όλους τους καρπούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της φιλοσοφίας, δίνοντας στην εξέλιξη της ιστορίας του ανθρώπου και της ανθρωπότητας το κάλλος της ευαγγελικής αποκαλύψεως, τον Λόγο του Θεού, με σεβασμό στη γνώση και στον άνθρωπο, με επιστημονικά και κοινωνικά επιτεύματα, ενεργοποιώντας και μεγιστοποιώντας όλες τις δυνάμεις τους, ζώντας θυσιαστικά το «αγαπάτε αλλήλους».

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως και Σεις, όπως και όλοι μας, μαθητεύετε και μαθητεύουμε δια βίου· παράλληλα είστε κληροδοτημένοι με περισπούδαστη κληρονομιά, την οποία, συχνά με θυσιαστικό τρόπο, προσπαθείτε να μεταλαμπαδεύσετε στους μαθητές και στις μαθήτριές Σας.

Επιθυμούμε να γνωρίζετε, ότι τιμούμε το έργο και την αποστολή Σας.

Προσευχόμαστε καθημερινά για Σας και για τις οικογένειές Σας, ώστε όσο το δυνατόν απρόσκοπτα να ζείτε τις πλούσιες ηθικές αξίες των Τριών Ιεραρχών και να τις μεταδίδετε στα παιδιά μας.

Η ιερότητα της ζωής, η ιερότητα της γνώσης, καθώς και οι αρετές της Αγάπης και της Ελευθερίας, αποτελούν αναντικατάστατες αξίες της προσφοράς των Τριών Ιεραρχών και οδοδείκτες πολύτιμοι στο Έργο Σας.

Οι Άγιοι Λόγιοι Τρεις Ιεράρχες έδρασαν τον 4ο αιώνα, σε εποχή πολιτισμικά κρίσιμη, σε εποχή μετάβασης και μετασχηματισμού, άκρως ενδιαφέρουσα εξ απόψεως ιστορικών συγκυριών και ευκαιριών συγκροτήσεως, τόσο των κοινωνικών συνθηκών της ζωής, όσο και των υπαρξιακών κατευθύνσεων και του νοήματός της. Έπραξαν το καθήκον τους με σεβασμό στον Θεό, στον άνθρωπο και στην προσωπική τους ευθύνη.

Η κοινή Εκκλησιαστική Εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε τον 11ο αιώνα και ως προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων, διακρίνονται ως πρόσωπα και πρότυπα σπάνιας αξίας στην κοινωνική και στην πνευματική ζωή του Ελληνισμού.

Αγαπητοί μας Εκπαιδευτικοί,

ως Ποιμένες της Εκκλησίας της Ελλάδος και συναντιλήπτορές Σας, κατανοούμε ότι υπεύθυνοι για την παιδεία είμαστε οι πάντες και θέλουμε να γνωρίζετε και Σεις, ότι είμαστε στο πλευρό Σας για την επίτευξη του Εκπαιδευτικού Σας έργου και της διαπαιδαγωγήσεως των νέων μας.

Μέσα από τη γνώση που ελευθερώνει και χαριτώνει, μέσα από την πνευματική καλλιέργεια που αναπτύσσει και κοσμοποιεί τα πρόσωπα που γεύονται το κάλλος και την αξία της Ελληνορθοδόξου παιδείας μας, δημιουργούνται συνθήκες για την επιλογή ολοκληρωμένης ζωής, μεστής νοημάτων και πράξεων αρετής.

Με αυτές τις εόρτιες σκέψεις, απευθύνουμε ολόθυμα την εύκαρπη ευλογία του Θεού, σε Σας και στις οικογένειές Σας, ώστε η ανάγνωση της ζωής και των εμπειριών των Αγίων Τριών Ιεραρχών, να Σας ενδυναμώνει στις δυσκολίες του Έργου Σας και να ζωογονεί την μαρτυρία της ευθύνης Σας.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

TOP NEWS