Κρίσιμη εβδομάδα για την ενότητα της Ορθοδοξίας

  • Dogma
εβδομάδα

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για την ορθοδοξία και το διακύβευμα δεν είναι άλλο από την ενότητά αυτής. Τα βλέμματα όλων θα είναι από σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στραμμένα στην κρίσιμη και έκτακτη, όπως φανερώνουν τα πεπραγμένα, Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με πρώτο θέμα στην ατζέντα την εισπήδηση της  Μόσχας στην Αφρική. Συγχρόνως, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου ξεκινά η Τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης να βρίσκεται ψηλά στην αζτέντα.

Εναγωνίως αναμένεται η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου του  Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την απόφαση της Μόσχας να ιδρύσει Ρωσική Εκκλησία στην Αφρική, η οποία συνέρχεται από αύριο και μέχρι την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.

Μετά τον απολογισμό του έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, που θα παρουσιάσει ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος και την αντιφώνηση του πρώτου τη τάξει Αρχιερέως, θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος με θέμα την αντιμετώπιση εισπήδησης Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αφρικανική ήπειρο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση επί του θέματος με τη συμμετοχή όλων των Μητροπολιτών και επαρχιούχων Επισκόπων του Αλεξανδρινού θρόνου.

«Ο ισχυρισμός ότι δεν υφίσταται σχίσμα στην Ορθοδοξία, αλλά απλώς διαφωνίες, μοιάζει με τη θεωρία ότι δεν υπάρχει κορονοϊός»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η πλέον ηχηρή παρέμβαση επί του θέματος είναι εκείνη του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιου, μέσω άρθρου του, το οποίο δημοσιεύεται στην επίσημη σελίδα της Αρχιεπισκοπής. Ο κ. Αναστάσιος παραδέχτηκε ανοιχτά ότι υπάρχει σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Ο ισχυρισμός ότι δεν υφίσταται σχίσμα στην Ορθοδοξία, αλλά απλώς διαφωνίες, μοιάζει με τη θεωρία ότι δεν υπάρχει κορονοϊός».

Από την πλευρά του ο  Μητροπολίτης Κιέβου, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, έκανε λόγο για εκδίκηση στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας , ενώ πήγε και ένα βήμα παρακάτω δηλώνοντας ότι Πατριάρχης Κύριλλος μοιάζει με τον Πούτιν κι αν δεν μπορεί να επηρεάσει, προσπαθεί να… διχάσει, καταγγέλοντας, μάλιστα, ότι προσπαθεί να εξαγοράσει κληρικούς.

Αίσθηση, προκάλεσε και το άρθρο του Μητροπολίτη Δράμας, ο οποίος του έκανε λόγο για «Ξεκάθαρη φανέρωση πανσλαυισμού», ενώ ο Ηγούμενος της Μονής  Εσφιγμένου, χαρακτήρισε τη ρωσική εισπήδηση «Εκκλησιαστικό πραξικόπημα στην Αφρική» και διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει «πολύπλευρη» αντίδραση και συμπαράσταση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Στο πνεύμα αυτό, και ενώ η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου – μια ημέρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη,  ο οποίος σύμφωνα με τους παροικούντες το… Φανάρι δέχεται εισηγήσεις για σκληρά αντίμετρα. Ουδείς προς το παρόν γνωρίζει ποιο σενάριο θα βγει από τα συρτάρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου…

Φυσικά, η εισπήδηση δεν είναι το μοναδικό θέμα της ατζέντας. Δεύτερο σημαντικό θέμα θα αποτελέσει η μισθοδοσία των κληρικών στην Αφρική μέσα από την εισήγηση του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ. Επίσης, κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, ο Επίσκοπος Αρούσας κ. Αγαθόνικος θα μιλήσει για τις προκλήσεις που δημιουργεί η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην αφρικανική ήπειρο.

Το Φανάρι εκλέγει το νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Φυσικά, πέρα από τη ρωσική εισπήδηση, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη συνεδρίασή της αναμένεται να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Το Φανάρι άλλωστε, τρέφει παραδοσιακά ιδιαίτερο ενδιαφέροον για την εκκλησία της Κρήτης, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με εξέχουσα σημασία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το Τριπρόσωπο που καταρτίστηκε λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, στις 28 Δεκεμβρίου 2021, από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης είναι «κομμένο και ραμμένο»  στα μέτρα του Φαναρίου. Και οι τρεις Μητροπολίτες Ρεθύμνης Ευγένιος, Κισάμου Αμφιλόχιος και Πέτρας Γεράσιμος, είναι πολύ κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχοντας στις περγαμηνές τους τη μέγιστη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της Πανορθόδοξης Συνόδου το 2016 στο Κολυμπάρι και διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με το σύνολο των Κρητών. Μένει, λοιπόν, να δούμε ποιος τελικά θα αποφασιστεί να ανέβει στον αρχιεπισκοπικο θώκο.

 

 

 

 

TOP NEWS