Ο Χριστός είναι ή όχι πρόσωπο

  • Dogma
χριστός

Οι ομάδες της Νέας Εποχής κηρύττουν επίσης χριστό, όμως ένα άλλο Χριστό, όχι την Κεφαλή της Εκκλησίας. Ο Χριστός των ομάδων αυτών ταυτίζεται με μια κατάσταση μέσα στον άνθρωπο, με τη χριστική κατάσταση.

Για τις ομάδες αυτές ο Χριστός δεν είναι πρόσωπο. Χρησιμοποιούν επίσης και άλλους ό­ρους: συνείδηση Χριστού, συνείδηση Βούδδα κ.ο.κ. Με αυτή την εξίσωση θέτουν στο ίδιο επίπεδο τον Ιησού Χριστό με τον Βούδδα, τον Κρίσνα ή ακόμη τον Φύρερ της δικής των αποκλειστικής ομάδας, όπως τον Σάμαελ Άουν Βεόρ, τον Σάϊ Μπάμπα, τον Διονύση Δώριζα κ. ο. κ.

Για όλες αυτές τις ομάδες ο Ιησούς Χριστός είναι κάποιο εξελιγμένο ον ή πνεύμα, που μπορούσε να ενεργήσει υπερφυσικά φαινόμενα, όπως θα μπορούσε και να μη είχε υπάρξει ποτέ σαν ιστορικό πρόσωπο. Για την αστρολογία λόγου χάρη, δεν έχει σημασία αν ο Χριστός έζησε ή όχι είναι μία προσωποποιημένη ιδέα. Έτσι ο αστρολόγος Dr. Lomer, στο βιβλίο του Ο Χριστός από αστρολογικής σκοπιάς αναφέρει ότι πάντοτε είναι ΜΙΑ μεγάλη ιδέα που διαπερνά δύο χιλιετίες (ένα κοσμικό μήνα). Η ιδέα που ίσχυε για το μήνα Ιχθύς προσωποποιήθηκε στον Χριστό. Δεν έχει σημασία αν ο Χριστός έζησε ή όχι: Η ιδέα έζησε (δυστυχώς κάτω από διαστροφές 20 αιώνων).

Για τον πιστό δεν υπάρχουν διάφορες ιδέες, που η καθεμιά τους ενσαρκώνεται στον κάθε κοσμικό μή­να ή εποχή. Υπάρχει μόνο μία μοναδική και σωτήρια πίστη, που παραδόθηκε άπαξ και μάλιστα τοις αγίοις (Ιούδα 3).

Για να φθάσει κανείς σ’ αυτή τη σωτήρια αλήθεια πρέπει να ενταχθεί στην Εκκλησία τού Χριστού, που μένει ακατάλυτη στους αιώνες των αιώνων και αποτελεί το εδραίωμα αυτής της μοναδικής αλήθειας (Ματθ. ιστ’ 18. Α’ γ’ 15). Ο χριστιανός δεν έχει ανάγκη από νέα αλήθεια, γιατί ο Χριστός δεν παλαιώνει ποτέ (Ματθ. κδ’ 35. Έβρ. γ’ 8). Σαν χριστιανοί δεν αναμέ­νουμε ένα νέο Δάσκαλο ή αβατάρ. Αυτό το κάνουν οι ομάδες της Νέας Εποχής για τις οποίες μιλήσαμε.

π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου

Από το βιβλίο: Αποκρυφισμός- Γκουρουϊσμός- Νέα Εποχή- Αθήνα 1997 (4η Έκδοση)

TOP NEWS