«Ο Κύριλλος και οι ιεράρχες του είναι προπαγανδιστές με ράσα κατ’ εντολή του Κρεμλίνου»

  • Dogma
κύριλλος

Ως στρατιώτες του ρωσικού στρατού προπαγάνδας καταγγέλλει το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τους συν αυτώ Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας. Στη λαύρη ανακοίνωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα του, δημοσιεύεται αναλυτικός κατάλογος των ονομάτων «των λειτουργών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που συνεργάζονται το Ρωσικό κράτος».

«Οι προπαγανδιστές με τα ράσα κατ’ εντολή του Κρεμλίνου κηρύττουν το δόγμα της «ρωσικής ειρήνης», το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ορθόδοξες διδασκαλίες», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας,την οποία έφερε στο φως της δημοσιόητα το  RBC-Ukraine.

Όπως μεταδίδει το Ουκρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με το GUR του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, αξιωματούχοι της ROC έλαβαν σαφείς οδηγίες για να ταράζουν τους γονείς και τους συγγενείς νεαρών Ρώσων, με σκοπό να τους ενθαρρύνουν να υπογράψουν σύμβαση για στρατιωτική θητεία.

«Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δημοσιεύει πληροφορίες για τους υπηρέτες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που συνεργάζονται με Ρώσους προπαγανδιστές και μονάδες κατοχής πληροφοριών και ψυχολογικών επιχειρήσεων και υπενθυμίζει ότι όλοι οι εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για εγκλήματα κατά της εδαφικής ακεραιότητας και του πληθυσμού της Ουκρανίας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο  GUR.

Δείτε αναλυτικά τον κατάλογο με το όνομα του Πατιάρχη Μόσχας Κυρίλλου και των λοιπών Ιεραρών, οι οποίοι καταγγέλλονται για συνεργασία με το ρωσικό κράτος ενάντια στην ορθόδοξη διδασκαλία, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, εδώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος Πρόεδρος  Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τον εορτασμό του Πάσχα, μίλησε για «καλοσύνη και δικαιοσύνη». Συγχρόνως, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τον καθοριστικό ρόλο της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στη διατήρηση των «ιστορικών, πολιτιστικών και πνευματικών παραδόσεων», ενώ συνεχάρη ξεχωριστά και τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, ο οποίος στο παρελθόν είχε «ευλογήσει» τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι παρήγορο να συνειδητοποιείς, ότι υπό την ηγεσία σας η Εκκλησία έχει αναπτύξει γόνιμη συνεργασία με το κράτος συμβάλλοντας τεράστια στην προώθηση των παραδοσιακών πνευματικών, ηθικών και οικογενειακών αξιών στην κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ρώσου Προέδρου, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ιδιάιτερα εύγλωττο ως προς την αποτύπωση με μια είκονα, όλω όσων καταμαρτυρούνται για τη στάση που τηρεί ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στον συνεχιζόμενο για περισσότερους από δύο μήνες πλέον,  πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ήταν το πασχαλινό σκίτσο για την «Καθημερινή»  του  εμβληματικού γελοιογράφου των οδυνηρών καιρών που διανύουμε, Ανδρέα Πετρουλάκη

κύριλλος

 

Χαρακτηριστικό προς την ιδια κατεύθυνση είναι και το κείμενο του θεολόγου Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλου,  για την το «Φως Φαναρίου»,  υπό τον τίτλο «Ο ΑΘΕΟΣ Μόσχας Κύριλλος» όπου με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χαρακτηρίζει τον Πατριάρχη Μόσχας ότι είναι «εντυπωσιακά»  άθεος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Κατανοώ ότι το αίμα των Ουκρανών που χύνεται εξαιτίας σας, σάς αφήνει παγερά αδιάφορο. Βλέπω, όμως, ότι ούτε το αίμα των ρώσων στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους σ’ έναν αναίτιο και ελεεινό πόλεμο, σας απασχολεί».

«Στο Πασχαλινό μήνυμά σας δεν βρήκατε μία λέξη για τα θύματα της Ρωσίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά αρθρώσατε φληναφήματα του στυλ: “Δεν πρέπει να υποκύπτωμεν εις τον πειρασμόν του εχθρού του ανθρωπίνου γένους, ος επιδιώκει να εξαφανίση την ευλογημένην ενότητα μεταξύ των ορθοδόξων χριστιανών”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στο κείμενό του ο κ. Ανδιόπουλος.

Και καταλήγει, υπενθυμίζοντας και την εισπήδηση της Ρωσίας στα εδάφη του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας: «Μιλάτε για την “ενότητα” σεις που την καταστρέφετε ολημερίς κι ολονυχτίς με τις ρουκέτες σας από την Ουκρανία ως την Αφρική».

TOP NEWS