Οι αληθινοί οδηγοί

  • Δόγμα

Του Αρχιμ. Νεκτάριου Πόκκια, Ηγούμενου Ι. Μονής Θάρρι Ρόδου

Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του κειμένου στάθηκαν κάποιοι επισκέπτες-προσκυνητές στην Ιερά Μονή Θάρρι. Καθόμουν σε μία γωνιά προχθές και παρατηρούσα τους περισσότερους να είναι σκυμμένοι σε ένα χάρτη και να προσπαθούν να βρουν άκρη, να προσανατολισθούν, σε ποιο μέρος ήλθαν και τι θα δουν από πλευράς ιστορικής και αρχαιολογικής, που τους ενδιαφέρει.

Είναι και φυσική και λογική αυτή η συμπεριφορά τους. Άγνωστοι σε μία ξένη χώρα, έχουν ανάγκη ενός βοηθήματος και ενός οδηγού για να φθάσουν εκεί που επιθυμούν και για να δουν αυτά που αναζητούν.

Σκέφθηκα ότι την ίδια ανάγκη έχουμε όλοι μας και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, τα οποία χρειάζονται ένα οδηγό για να προσανατολισθούν στη ζωή, σ’ αυτό τον άγνωστο κόσμο που ξετυλίγεται μπροστά τους και που κρύβει πολλές παγίδες.

Είπε κάποιος, πολύ ορθά, ότι σήμερα η ζωή όλων μας έχει γίνει τόσο δύσκολη και πολυδαίδαλη που αλίμονο εάν δεν έχουμε χειραγωγούς και οδηγούς έμπειρους, που θα μας κατευθύνουν. Αρκετά ναρκοπέδια στήνονται καθημερινά από επιτήδειους με σκοπό να παραπλανήσουν τα νέα παιδιά που παραπαίουν χωρίς στόχους, οράματα και αγωνιστική διάθεση. Δυστυχώς, πολλοί νέοι από τον αυθορμητισμό τους και μη έχοντας αίσθηση της επικινδυνότητας, θεωρούν εύκολο το ξάνοιγμα στη ζωή.

Με την πρώτη όμως δυσκολία απογοητεύονται και οδηγούνται σε ανορθόδοξους τρόπους συμπεριφοράς. Η άγνοια των παγίδων οφείλεται στο ότι δεν έχουν θωρακισθεί πρώτα ψυχικά και δεν βρήκαν τους κατάλληλους οδηγούς για να τους συμβουλεύσουν και εάν χρειαστεί να τους προστατεύσουν. Αρνούνται πολλές φορές αυτά τα παιδιά ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό να γνωρίσουν καλά καλά, γι’ αυτό και ναυαγούν.

Τι χρειάζεται; Αυτό που έχουν και οι ξένοι επισκέπτες όταν πηγαίνουν σε ένα άγνωστο μέρος. Εμπιστεύονται τον χάρτη και τον οδηγό! Άρα, χρειάζεται χάρτης πορείας και οδηγός. Ο χάρτης είναι το Ευαγγέλιο και ο οδηγός είναι ο σωστός άνθρωπος που θα κουμαντάρει και θα συμβουλεύσει σωστά, πώς θα βαδίσουμε τον ολισθηρό δρόμο της ζωής. Και είναι ολισθηρός γιατί πολλοί, πάρα πολλοί επιτήδειοι, έχουν φροντίσει με τις ιδέες και τις διδασκαλίες τους να τον χαλάσουν ακόμη περισσότερο. Και τα παιδιά σαστισμένα, όπως είναι, συγκρούονται και εσωτερικά και εξωτερικά, με αποτέλεσμα τα πολλά ατυχήματα!

Γι’ αυτό, σήμερα που έχουν πληθύνει οι οδηγοί, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ποιους να εμπιστευτούμε. Αυτοί που θέλουν σήμερα να οδηγήσουν τους νέους στα μονοπάτια της ζωής δεν είναι πάντα οι κατάλληλοι. Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη να γίνει επιλογή και διαλογή των οδηγών. Τα κριτήρια θα τα βάλουμε εμείς, εάν απαντήσουμε ειλικρινά στο ερώτημα: θέλουμε η ζωή μας να έχει νόημα και αξία ή θα αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν όπως η κοινωνία τα οδηγεί;

Εάν πραγματικά θέλουμε αληθινό νόημα στη ζωή μας θα πρέπει να βρούμε τους άριστους οδηγούς μας και κυρίως τους πνευματικούς οδηγούς, οι οποίοι με την εμπειρία τους θα σταθούν κοντά μας σε κάθε δύσκολη στιγμή και δεν θα μας «πουλήσουν» μόνο θεωρίες!

Ο Πλούταρχος λέει ότι οι αληθινοί οδηγοί είναι «και τοις βίοις αδιάβλητοι, και τοις τρόποις ανεπίληπτοι και ταίς εμπειρίαις άριστοι». Θα πρόσθετα ότι οι αληθινοί οδηγοί δεν εξαρτώνται ούτε από τα προσόντα, ούτε από τα αξιώματα, ούτε από τις ικανότητες, αλλά από τις αγιασμένες ψυχές. Γι’ αυτό ας αναζητήσουμε ως οδηγούς ανθρώπους με εσωτερική λάμψη ψυχής. Πολύ απλά, ανθρώπους που θα έχουν μέσα τους Χριστό για να Τον προσφέρουν!

Ένα περισσότερο τώρα, που άρχεται και η κοσμική πρωτοχρονιά και, αναμφισβήτητα, αποτελεί ένα χρονικό ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα και μια νέα αρχή, ας βάλουμε σκοπό και στόχο, μικροί και μεγάλοι, κυρίως δε οι νέοι μας, να βρούμε και να εμπιστευθούμε έναν έμπειρο του Χριστού άνθρωπο, απλανή και ορθόδοξο οδηγό, ώστε να ξεκινήσουμε φίλεργα και με φρόνηση ένα νέο ξεκίνημα στην όλη μας καθημερινότητα.

TOP NEWS