Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Δώρισε, Δέσποινα, σε όλους τα αιτήματά τους

  • Dogma
θεοτόκου

Παρθένε Δέσποινα Θεοτόκε, εσύ που γέννησες με τρόπο υπερφυσικό και υπέρλογο τον μονογενή Λόγο του Θεού, τον Δημιουργό και Δεσπότη όλης της ορατής και της νοητής δημιουργίας, τον ένα Θεό της Τριάδας, Θεό και άνθρωπο· εσύ που είσαι το σκήνωμα της θεότητας, το δοχείο κάθε αγιασμού και χάρης, στο οποίο κατοίκησε σωματικά όλη η Θεότητα με την ευδοκία του Θεού και Πατέρα, και με τη συνέργεια του Αγίου Πνεύματος·

Εσύ που με τρόπο ανυπέρβλητο υπερτερείς και υπερέχεις από όλη τη δημιουργία με το βασιλικό και θεόπρεπο αξίωμά σου· εσύ που είσαι η δόξα και η τρυφή και η ανέκφραστη ευφροσύνη των Αγγέλων, το βασιλικό στεφάνι των Αποστόλων και των Προφητών, η υπερφυσική και αξιοθαύμαστη ανδρεία των Μαρτύρων, η αφορμή των αγώνων και της νίκης τους, και η αιτία των αθλητικών στεφανιών και των αιώνιων και θεόπρεπων αμοιβών· εσύ που είσαι η πολυτίμητη τιμή και δόξα των Οσίων, ο απλανής οδηγός και διδάσκαλος της ησυχίας, η πόρτα των αποκαλύψεων και των πνευματικών μυστηρίων, η πηγή του φωτός, η πύλη της αιώνιας ζωής, ο ακένωτος ποταμός του ελέους, η ανεξάντλητη θάλασσα όλων των θεόπρεπων χαρισμάτων και θαυμάτων· εσένα ικετεύουμε και εσένα παρακαλούμε, τη συμπονετικότατη Μητέρα του φιλάνθρωπου Δεσπότη, σπλαχνίσου μας τους ταπεινούς και ανάξιους δούλους σου· ρίξε το βλέμμα σου με συμπάθεια στην αιχμαλωσία και την ταπείνωσή μας· θεράπευσε τα συντρίμματα των ψυχών και των σωμάτων μας.

Τους ορατούς και τους αόρατους εχθρούς κατάργησέ τους. Γίνε για μας τους ανάξιους πύργος ισχυρός, όπλα πολεμικά, παράταξη δυνατή και στρατηγός και υπερασπιστής ακαταμάχητος απέναντι στους εχθρούς μας. Δείξε σ’ εμάς την αρχαία ευσπλαχνία σου και τα θαύματά σου σήμερα. Δείξε στους ασεβείς εχθρούς μας ότι μοναδικός Βασιλιάς και Δεσπότης είναι ο δικός σου Υιός και Θεός, και εσύ είσαι ακριβώς Θεοτόκος, η οποία γέννησες ως άνθρωπο τον αληθινό Θεό, και τα μπορείς όλα, και έχεις τη δύναμη να ενεργείς όσα θέλεις στον ουρανό και στη γη.

Δώρισε, Δέσποινα, σε όλους τα αιτήματά τους, στον καθένα σύμφωνα με το συμφέρον του· σ’ εκείνους που είναι άρρωστοι την υγεία, σ’ εκείνους που πλέουν στη θάλασσα τη γαλήνη και την κυβέρνηση· συνοδεύοντας και φυλάγοντας εκείνους που οδοιπορούν, σώζοντας τους αιχμαλώτους από την πικρή δουλεία, παρηγορώντας εκείνους που λυπούνται, ανακουφίζοντας τη φτώχεια και κάθε άλλη σωματική ταλαιπωρία, απαλλάσσοντας όλους από τις ψυχικές αρρώστιες και από τα πάθη, με τις δικές σου αόρατες προστασίες και συμβουλές, για να διανύσουμε σωστά και άμεμπτα το δρόμο αυτής της πρόσκαιρης ζωής, και να επιτύχουμε με τη μεσολάβησή σου στη βασιλεία των ουρανών εκείνα τα αιώνια αγαθά.

Σώσε, Δέσποινα, με τις πρεσβείες σου αυτή την ποίμνη, που εξαιρετικά έχει ανατεθεί σ’ εσένα, αλλά και κάθε πόλη και χώρα, από πείνα, από σεισμό, από καταποντισμό, από φωτιά, από σφαγή, από επιδρομή αλλόφυλων, και από εμφύλιο πόλεμο· και κάθε οργή, που δίκαια έρχεται εναντίον μας, ανάγκασέ την να γυρίσει πίσω με την ευδοκία και τη χάρη του μονογενή Υιού και Θεού σου· στον οποίο πρέπει κάθε δόξα, τιμή και προσκύνηση, μαζί με τον άναρχο Πατέρα του και το συνάναρχο και ζωοποιό Πνεύμα του, τώρα και πάντοτε και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

 

Από το βιβλίο: Οσίου Εφραίμ του Σύρου Έργα, τ. ΣΤ’, “Προσευχές”. Εκδόσεις «Το Περιβόλι της Παναγίας», Θεσσαλονίκη 1998, σελ. 411.

 

 

 

 

 

 

TOP NEWS