Παναγία η Παρηγορήτρια: Η Μητρική αγκάλη του λαού του Θεού

  • Δόγμα

Γράφει ο Αρχιμ. Χριστόδουλος Κοτσίφης

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι σήμερα, η παρουσία της Κυρίας Θεοτόκου είναι ζωντανή εδώ στην ενορία μας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος, λόγω της Ιεράς Δακρυρροής και Μυροβλυσίας της Εφεστίου Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Παρηγορητρίας. Ήταν μια θεϊκή παρέμβαση η οποία έλαβε χώρα της ώρα της Θείας Λειτουργίας επί τη Εορτή του Γενεσίου  της Παναγίας, αλλά και της Συνάξεως της  Ιεράς Εικόνος  και συγκεκριμένα, την ώρα που γινόταν η ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου της Θείας Λειτουργίας .

Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα έχουν συντελεστεί πάμπολλα σημεία της εμφανείας του Θεού δια του αδιαλείπτου αυτού γεγονότος. Ο λαός του Θεού συρρέει από κάθε γωνιά της γης καθημερινά, για να  προσπέσει στη Μητρική αγκάλη της Παναγίας της Παρηγορητρίας, να λάβει την ευλογία Της και να ομολογήσει τις ευεργεσίες και την  προστασία Της.  Οι μαρτυρίες δε των πιστών για θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας μας συνεχώς πληθαίνουν, καθιστώντας το άγιο πρόσωπό Της ακόμα πιο αγαπητό και πιο αναγκαίο. Είναι κάτι που με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να το επαληθεύσει.

Η σκέψη μας πηγαίνει συνεχώς σε όλους αυτούς που δέχθηκαν τη Θεομητορική χάρη και ευεργεσία αλλά και στη σημασία της όλης πορείας του θαύματος.

Πολλοί το εξηγούν ως κάτι το οποίο μπορεί να προειδοποιεί την ανθρωπότητα για επερχόμενα δεινά. Άλλοι το ερμηνεύουν ως συμπαράσταση και παρηγορία, αφού αυτό είναι το προσωνύμιο της Ιερής Εικόνας. Άλλοι πάλι, δε θέλουν να ακούσουν κάτι γι’αυτό, είτε λόγω απιστίας είτε επειδή φοβούνται μία πιθανή  τρομακτική ερμηνεία.

Το νόημα όλης αυτής της παραχώρησης του Θεού είναι όμως πολύ πιο απλό. Αρκεί να το προσεγγίσει κάποιος με πίστη και φόβο Θεού ζώντος.

Ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η πανταχόθεν πληροφορία. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκφράσει μία άποψη η οποία σε δευτερόλεπτα θα έχει φτάσει στην άλλη άκρη του κόσμου. Ό,τι και να θέλει να μοιραστεί κάποιος, βρίσκει άμεσα αρκετούς δέκτες και αποδέκτες.

Από την άλλη, υπάρχει έντονη  τάση να μην βασιζόμαστε  στην θεμελιώδη και θεϊκή παραχώρηση της Αγίας Γραφής προς το λαό του Θεού, εκεί όπου ο πιστός θα αναγνώσει και θα αντιληφθεί την εξ ύψους πληροφορία για τη σωτηρία του.  Κοντολογίς, απομακρύνεται από την Αλήθεια και καθίσταται έρμαιο της ψυχοφθόρας άγνοιας με αποτέλεσμα τον ψυχικό του θάνατο.

Σ’ αυτό το σημείο έρχεται η Θεία Χάρις και όπως στα Ιερά Μυστήρια -τηρουμένων των αναλογιών – χρησιμοποιεί το «ορατό μέρος», προκειμένου να υπενθυμίσει  στον άνθρωπο που μοιραία πια ζει στην ανθρωποπάθεια, να αντιληφθεί αυτό που είπε ο Κύριος λίγο πριν αναληφθεί στους Ουρανούς: «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος». Τότε,  η αποδοχή κρίνεται επιτακτική και ψωχοσωτήριος, η δε απόρριψη ψυχόλεθρος.

Με λίγα λόγια,  όταν ένα υπερφυσικό φαινόμενο μπαίνει στη σφαίρα της αντίληψής μας, οφείλουμε να το ερευνούμε, μέχρι εκεί που δεν υβρίζεται το Θείον, και κλίνοντας το γόνυ της ψυχής και του σώματος προσκυνούμε τη Θεία Χάρη, ευχαριστώντας για την ύψιστη τιμή που δεχθήκαμε.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Εκκλησιαστικό  Συμβούλιο του  Ιερού  Ναού μας αποφάσισε, από την πρώτη ημέρα του θαυμαστού γεγονότος, να  τελείται καθημερινά η Θεία Λειτουργία (7:00-9:00πμ), αλλά και δύο φορές την ημέρα (11:00πμ και 5:30μμ) η    «Ιερά Παράκληση προς την Παναγία την Παρηγορήτρια»  (από την ιδιαίτερη φυλλάδα που έχει εκδώσει ο Ιερός Ναός μας και διατίθεται στους πιστούς που το επιθυμούν), ενώπιον της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Παρηγορητρίας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να αποδώσουμε ως ευχαριστία στην Κυρία μας Θεοτόκο για την ευεργεσία Της προς το λαό του Θεού.

Εύχομαι η Κυρία Θεοτόκος η Παρηγορήτρια, με τις θεομητορικές Πρεσβείες Της,  να αξιώσει κάθε διψασμένη ψυχή να γευθεί τη Χάρη του Θεού και να επανέλθει στη σωτήρια οδό προς τη Βασιλεία των Ουρανών.

TOP NEWS