Πατρών Χρυσόστομος προς Τσίπρα: Ανακαλέστε τον Φίλη, αλλιώς θα αγωνιστούμε με το λαό

  • Dogma
πατρών χρυσόστομος

Κόντρας συνέχεια για το θέμα των Θρησκευτικών με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο να μπαίνει στο…χορό που έχει στηθεί με τις εκατέρωθεν δηλώσεις μέσω επιστολής που αποστέλει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών καλεί μέσω επιστολή της τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει στην τάξη τον Υπουργό Παιδείας, ενώ παράλληλα «αναρωτιέται» γιατί ο Νίκος Φίλης διαγράφει την προσφορά της Εκκλησίας στους Εθνικούς Αγώνες.

«Γιατί απομειώνεται και διαγράφεται η προσφορά της Εκκλησίας στους Εθνικούς Αγώνες κ. Πρωθυπουργέ από τον κ. Φίλη; Γιατί τόσο μένος κ. Πρωθυπουργέ εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας; Τι κακόν έπραξε η Ορθόδοξη πίστη; Γιατί ενοχλεί το μάθημα των Θρησκευτικών ως διδασκαλία περί της Ορθοδοξίας και δεν ενοχλούν τα άλλα πιστεύματα και θρησκείες που τυγχάνουν δυστυχώς ιδιαίτερης και προνομιακής μεταχείρισης; » αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Πατρών σε επιστολή του προς των Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τη στάση του Ν. Φίλη απέναντι στην Εκκλησία.

Αναλυτικά η επιστολή που απέστειλε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος .
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
«κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΑΝΑΚΑΛΕΣΑΤΕ
ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΟΝ κ. ΦΙΛΗ»
Προς
Τον Εξοχώτατον Πρωθυπουργόν της Ελλάδος
Κύριον Αλέξιον Τσίπραν
Εις Αθήνας

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.
Σας γράφω με πολύ πόνο ψυχής τις γραμμές αυτές θέλοντας να εκφράσω την προσωπική μου δυσαρέσκεια, ως Έλλην Ορθόδοξος Ιεράρχης, όσο και την δυσαρέσκεια του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών, σχετικώς με την όλη στάση και συμπεριφορά του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Φίλη, έναντι της Εκκλησίας, του μαθήματος των Θρησκευτικών και της Προσευχής.

Η επιστολή μας αυτή είναι συνέχεια, των όσων κατά καιρούς, εν συνειδήσει ευθύνης έχομεν είπει και έχομε γράψει περί του εν λόγω θέματος.

Στις δύσκολες ώρες και καταστάσεις που βιώνει ο Ελληνικός Λαός, κ. Πρωθυπουργέ, αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε θυσιαστικώς, όπως και Σείς, για να ξεπεραστή η κρίση και να σταθή ο τόπος μας στα πόδια του.

Συμμεριζόμαστε τον αγώνα και την αγωνία Σας για το καλό της Πατρίδος μας και κάνομε κατάθεση ψυχής για να βοηθήσωμε τους ανθρώπους όχι μόνο ως προς την αντιμετώπιση των υλικών αναγκών, αλλά κυρίως για να εύρουν πνευματικόν επιστηριγμό, δύναμη ψυχής και ελπίδα προκειμένου να προχωρήσουν στη ζωή.

Πιστεύω ότι και Σείς προσωπικά γνωρίζετε, αλλά και κοινός τόπος είναι πλέον, ότι η Εκκλησία ήτο και είναι η απαντοχή και παρηγοριά του Λαού, όχι μόνο των Ορθοδόξων, αλλά και όλων των αδελφών μας που βρίσκονται στην χώρα μας, αφού όλους τους αγκαλιάζομε ως τέκνα του Θεού.

Όμως, ενώ με αίσθημα ευθύνης έναντι Θεού και ανθρώπων πορευόμεθα μιμούμενοι τον Σωτήρα μας, δυστυχώς λυπούμεθα και απογοητευόμεθα, διότι ο Υπουργός κ. Νικόλαος Φίλης, πολλάκις με τα λεγόμενά του παρέσχε πράγματα, όμως με τις τελευταίες τοποθετήσεις του έναντι της Αγίας μας Εκκλησίας, της τροφού και σώτειρας του Γένους, υπερέβη τα όρια και προυκάλεσε την αγανάκτησή μας. (Βλέπετε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA, περί της συμβολής, ως είπε, της Εκκλησίας στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας. Σε συζήτηση στον εν λόγω σταθμό διερωτήθη «που ήταν η Εκκλησία στη Χούντα και στην Κατοχή;»).

Γιατί απομειώνεται και διαγράφεται η προσφορά της Εκκλησίας στους Εθνικούς Αγώνες κ. Πρωθυπουργέ από τον κ. Φίλη; Γιατί τόσο μένος κ. Πρωθυπουργέ εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας; Τι κακόν έπραξε η Ορθόδοξη πίστη; Γιατί τόσο μίσος εναντίον του προσώπου του Κυρίου μας και της διδασκαλίας του Αγίου Ευαγγελίου, που στήριξε και στηρίζει τον Λαό μας; Γιατί ενοχλεί το μάθημα των Θρησκευτικών ως διδασκαλία περί της Ορθοδοξίας και δεν ενοχλούν τα άλλα πιστεύματα και θρησκείες που τυγχάνουν δυστυχώς ιδιαίτερης και προνομιακής μεταχείρισης;

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μας κ. Πρωθυπουργέ, με την συνετή και πατρική φωνή του και την ευθυκρισία του, εξέφρασε τον πόνο όλων μας, μέσα από την τοποθέτησή του, σχετικά με τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, δυστυχώς φαίνεται ότι εξυφαίνεται η μάλλον εξυφάνθη και εφαρμόζεται ένα σχέδιοαλλοτριώσεως της πνευματικής ζωής της Πατρίδος μας. Αυτή η τακτική, να είστε βέβαιος, ότι θα έχηκαταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της Πατρίδος μας. Αν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμεθα τον εαυτό μας και τα καθ’ ημάς, τότε πως έχομε απαίτηση να μας υπολογίζουν και να μας σέβωνται οι άλλοι; Μη συνδέσετε την θητεία Σας, ως Πρωθυπουργός της Χώρας, με αυτό το έγκλημα. Η ιστορία ουδέποτε χαρίζεται και σπάνια συγκαταβαίνει, ως έχει ευστόχως ειπωθεί. Όλοι μας γράφομε ιστορία και μακάρι να αφήσωμε βήματα και πατήματα ευεργετικά για τον άνθρωπο και τον κόσμο μας.

Αυτός ο Λαός κ. Πρωθυπουργέ είναι ευσεβής, αγαπάει τις ρίζες του, την ιστορία του και την πνευματική του πορεία και είναι συνδεδεμένος με τις Παραδόσεις και την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Είναι πρόκληση και ύβρις η στάση του Υπουργού Παιδείας έναντι των Ιερών και των Οσίων μας. Μπορεί να έχη τις όποιες θέσεις του και αντιλήψεις και την δική του ιδεολογία, αλλά δεν μπορεί να προκαλή το αίσθημα του ευσεβούς και φιλοπάτριδος Λαού μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, για όποιον αγώνα για το καλό της Πατρίδος μας, σας συνοδεύουν οι προσευχές μας και έχετε την υποστήριξή μας. Όμως Σας παρακαλούμε, να ανακαλέσατε τάχιστα στην τάξη τον κ. Φίλη, εάν αγαπάτε ειλικρινά τον Ελληνικό Λαό, ο οποίος υπάρχει και ζεί γιατί κάποιοι θυσιάστηκαν για αυτά που περιφρονεί ο κ. Υπουργός.

Στο όνομα λοιπόν αυτών των Μαρτύρων και των αιμάτων τους με τα οποία πότισαν τα βουνά και τα χώματα της Πατρίδος μας, Σας διαβεβαιούμε ότι θα αγωνιστούμε με σύνεση και σταθερότητα στις πνευματικές μας αρχές, ώστε οι όποιοι υβρισταί και επιλήσμονες αυτού του χρέους, να μη προκαλέσουν άλλο κακό στον τόπο μας. Και θα το κάνωμε όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με τον Λαό που υποφέρει υλικά και τώρα βασανίζεται από κάποιους πνευματικά, αφού τον αδικούν καταφανώς μη σεβόμενοι τα εσώψυχά του και τις ιδιαίτερες πνευματικές και πολιτιστικές πτυχές της ζωής του και της πορείας του στον χρόνο και την ιστορία.

Ως ακροτελεύτιον λόγο Σας υπενθυμίζω κ. Πρωθυπουργέ τα λόγια του Μεγάλου πατρός της Αγίας μας Εκκλησίας Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «Πόσοι επολέμησαν την Εκκλησίαν, και οι πολεμήσαντες απώλοντο, αύτη δε υπέρ τον ουρανόν αναβέβηκε. Τοιούτον έχει μέγεθος η Εκκλησία, πολεμουμένη νικά, υβριζομένη, λαμπροτέρα καθίσταται…».

Μετά τιμής και ευχών εν Κυρίω
για την επιτυχία στο έργο Σας

+ Ο Πατρών Χρυσόστομος

 

TOP NEWS