Πυρά Ιωαννίνων Μάξιμου εναντίον Δημητριάδος και Μεσσηνίας – Είχαμε τους εργατοπατέρες τώρα έχουμε παπαδοπατέρες

  • Dogma
ιωαννίνων

Ευθεία επίθεση εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, εναντίον των Μητροπολίτων Δημητριάδος και Μεσσηνίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, της ΕΡΤ, αναφορικά με τις δηλώσεις που οι δύο Μητροπολίτες έχουν κάνει για τα δικαιώματα του κλήρου.

Ο Σεβασμιώτατος Ιωαννίων κ. Μάξιμος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου δήλωσε: «Όταν έρχεται ένας Μητροπολίτης και λέει αγαπώ τους κληρικούς περισσότερο από σένα, λέει κάτι που δεν μπορεί να σταθεί. Είχαμε μια φορά και έναν καιρό τους εργατοπατέρες, τώρα ανακαλύψαμε και δεσποτάδες παπαδοπατέρες. Αν είναι δυνατόν».

Ο Μητροπολίτης Ιωάννινων σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα περί συγκέντρωσης της δύναμης στους Ιεράρχες, κατονόμασε τους ανωτέρω αρχιερείς, λέγοντας ότι «εννοώ τον Άγιο Δημητριάδος, τον Άγιο Μεσσηνίας, που βγήκαν και έκαναν επανάσταση ότι θέλουμε να καταστρέψουμε τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών και ότι αυτοί τάχα τους αγαπούν πιο πολύ από εμάς, δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο. Επίσης δεν μπορώ να δεχθώ και εκφράσεις από έναν Μητροπολίτη να αναφέρεται στο ανώτατο συνοδικό όργανο και να λέει ότι η συμφωνία ήταν σικέ, λέγεται αυτό από έναν αρχιερέα; Ποιος θα μας σεβαστεί μετά;».

Η συζήτηση όπως είναι φυσικό επικεντρώθηκε στο σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού, με τον κ. Μάξιμο να υπογραμμίζει ότι «Το σχέδιο συμφωνίας αναφέρει ότι τα χρήματα για την μισθοδοσίας θα κατατίθονται σε ειδικό ταμείο που θα εποπτευεται από κρατικό φορέα και δεν θα κάνει ότι θέλει ο κάθε Μητροπολίτης. Επίσης ποιον μητροπολίτη συμφέρει να μην τά εχει καλά με τους ιερείς του; Ποιος θα επιτελέσει τα πνευματικά καθήκοντα στις ενορίες μιας Μητρόπολης;

Αναφορικά με την μονιμότητα των ιερέων είπε πως «Οι ιερείς δεν είναι δημόσιοι υπαλληλοι, είναι θρησκευτικοί λειτουργοί όπως έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι υπάλληλοι των μητροπόλεών τους και αξιολογούνται απο΄την εκάστοτε Μητρόπολη».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Μέσα στο σχέδιο συμφωνίας αναφέρεται ότι όλοι οι κληρικοί και οι εκκλησιαστικοί υπάλληλοι θα ακολουθούν τις εξελιξεις στον Δημόσιο τομέα. Δεν θα επηρεαστεί η μονιμότητά τους. Η συμφωνία αυτη, σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς, μας εξασφαλίζει ότι θα έχουμε την δυνατότητα να αναπληρώνουμε όποιους κληρικούς φεύγουν. Αν βρούμε την νομική διατύπωση που εξασφαλίζει αυτά τα πράγματα, εγώ είμαι σύμφωνος».

Ο Σεβασμιώτατος Ιωαννίων τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν εγκριθει από την Ιεραρχία, οπότε αν αποφασίσουν οι αρχιερείς ότι δεν μας ενδιαφέρει τότε δεν θα προχωρήσει κάτι. Αν όμως μας ενδιαφέρει κι εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει τότε έχουν να γίνουν πολλές ενέργεις ακόμα

Τέλος σημειώσε με νόημα ότι δεν πρέπει να εμπλέκουμε την μισθοδοσια του κλήρου με την αναθεώρηση του Συνταγματος και την θρησκευτική ουδετερότητα. Είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να συνοδεύεται από την κατάλληλη ερμηνεία για να μην το ερμηνεύει ο καθένας κατά το δοκούν.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ