Στάση για πνευματικό ανεφοδιασμό

  • Δόγμα

Του π. Νεκταρίου Πόκκια, Ηγουμένου Ι. Μονής Θάρρι Ρόδου

Οι καθημερινοί επίπονοι ρυθμοί της ζωής έχουν βάλει έντονα μέσα μας άγχος και αγωνία, με αποτέλεσμα να μην μας μένει καιρός να ασχοληθούμε με ένα πνευματικό βιβλίο ή να διαβάσουμε κάτι από την πολύτιμη σοφία των Πατέρων της Εκκλησίας μας για να ξεκουρασθούμε.

Γι΄ αυτό, θεώρησα επιτακτικό καθήκον να κάνουμε μία στάση ξεχωριστή. Μία στάση για να εμποτισθούμε από τα νάματα των θείων διδασκαλιών και για να ανεφοδιασθούμε πνευματικά από τα ουράνια χρυσάφια που είναι αποταμιευμένα στη σοφία των συγγραμμάτων των αγίων και θεοφόρων πατέρων. Άλλωστε, πολλοί απ΄ αυτούς, μέσα από τα αθάνατα λόγια τους, έχουν πει τόσα πολλά, όμορφα, διδακτικά, που καλό θα είναι να τα διαβάζουμε και να προσπαθούμε, κατά το δυνατόν, να τα εφαρμόσουμε. Ας σταχυολογήσουμε, λοιπόν, κάποιες πατερικές σκέψεις, περισσότερο για να μας δώσουν αφορμή υγιούς προβληματισμού:

– Μακάριοι είναι οι γονείς που δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «μη» για τα παιδιά τους, αλλά τα φρενάρουν από το κακό με την αγία τους ζωή, την οποία βλέπουν αυτά και την μιμούνται ακολουθώντας τον Χριστό με χαρά και πνευματική λεβεντιά.

– Να εξετάζεις κάθε ημέρα ποιο πάθος νίκησες, ποτέ όμως να μην πιστέψεις ότι το νίκησε ο εαυτός σου, αλλά η δύναμη και το έλεος του Θεού.

– Υπάρχουν δάκρυα που μαραίνουν και δάκρυα που ζωογονούν. Τα πρώτα έχουν αιτία τον φόβο, ενώ τα δεύτερα την αγάπη.

– Είναι σπουδαίο πράγμα να ομιλεί κάποιος για τον Θεό. Αλλά σπουδαιότερο είναι να καθαρίζει κάποιος τον εαυτό του από τα πάθη για τον Θεό, γιατί σε ψυχή γεμάτη από πάθη δεν θα εισέλθει η σοφία.

– Όπως οι έμποροι καθημερινά υπολογίζουν τα κέρδη και τις ζημιές τους, έτσι και εμείς είμαστε πνευματικοί έμποροι, όπου κάθε νύκτα, όταν πάμε να κοιμηθούμε, θα πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας.

– Όπως ο καπνός τρέπει σε φυγή τις μέλισσες, έτσι και η αμαρτία τον φύλακα άγγελο.

– Όταν η αγάπη είναι στέρεα ριζωμένη, τότε βλαστάνουν οι καρποί όλων των αρετών.

– Όπως το κερί αν δεν ζεσταθεί και δεν μαλακώσει δεν μπορεί να δεχθεί πάνω του σφραγίδα, έτσι και η ψυχή, αν δεν δοκιμαστεί με τους κόπους και τις ασθένειες, δεν μπορεί να δεχθεί πάνω της την σφραγίδα της αρετής.

– Φανερή έκπτωση από την πίστη και υπερηφάνεια είναι ή να αφαιρεί κάποιος κάτι από αυτά που έχουν γραφεί, ή να προσθέτει κάτι σ΄ αυτά που δεν έχουν γραφεί.

– Σαν λιμάνι μέσα στο πέλαγος είναι η Εκκλησία, ώστε όταν καταφεύγουμε σ΄ αυτήν ζαλισμένοι από τις βιοτικές μέριμνες,  να απολαμβάνουμε την μέγιστη γαλήνη.

– Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η αχαριστία.

– Ο κόσμος μάς κάνει καθημερινά να ασχολούμαστε με τους άλλους εκτός από τον εαυτό μας. Έτσι, ο διάβολος ανοίγει δουλειά… δίνει εργόχειρο στον καθένα!

– Όταν κάποιος έχει αρρώστια, μόνο τότε μπορεί να καταλάβει τον πόνο του άλλου.

– Σήμερα οι άνθρωποι κάνουν εξομολόγηση στους ψυχιάτρους και παίρνουν χάπια για να ξεχάσουν το πρόβλημα που τους απασχολεί. Ενώ, εάν τακτοποιηθεί κάποιος εσωτερικά, κοιμάται σαν αρνάκι και δεν θέλει χάπια.

– Σπίτι της ψυχής είναι η υπομονή, επειδή μέσα σ΄ αυτήν ζει εξασφαλισμένη.

– Καλύτερα να είσαι φτωχός και ταπεινός, παρά πλούσιος και αναιδής.

– Υπακοή σημαίνει ταφή της δικής μας θέλησης και ανάσταση της ταπεινώσεως.

– Η ψυχή δεν μπορεί να έχει ειρήνη εάν δεν προσεύχεται για τους εχθρούς.

– Είδα άνθρωπο που φανερά αμάρτησε, αλλά μυστικά μετανόησε. Και αυτόν που εγώ τον κατέκρινα ως ανήθικο, ο Θεός τον θεωρούσε αγνό, διότι, με την μετάνοια του, Τον είχε πλήρως εξευμενίσει.

– Όταν είμαστε ανίκανοι να αναρριχηθούμε στις βουνοκορφές της αρετής, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να κατεβούμε τουλάχιστον στο φαράγγι της ταπεινώσεως.

– Προτιμότερη είναι η πτώση με ταπεινοφροσύνη, παρά η νίκη με υπερηφάνεια.

– Κάθε πρωί ο Θεός ευλογεί τους ανθρώπους με το ένα χέρι. Όταν, όμως, βλέπει ταπεινό άνθρωπο, τον ευλογεί και με τα δύο χέρια.

Μετά από τα παραπάνω, ήλθε και πάλι η ώρα να συνεχίσουμε  στους ίδιους ρυθμούς της ζωής μας. Μήπως, όμως, αναθεωρήσαμε κάποια πράγματα για την παρούσα ζωή, θέτοντας και κάποιες άλλες προτεραιότητες;

Εάν, έστω και λίγο, ωφεληθήκαμε, ας επιδιώκουμε να κάνουμε στη ζωή μας και άλλες τέτοιες στάσεις! Ο Κύριος που γνωρίζει τις καρδιές μας, ας μάς βοηθήσει.

TOP NEWS