Στιγμές Αυτοκριτικής

  • Dogma
αυτοκριτική

Το αυριανό  αποστολικό ανάγνωσμα  τελειώνει με την πληροφορία ότι ο   Θείος  Παύλος   ανεβαίνοντας  στα Ιεροσόλυμα   είδε μόνο  τον  Απόστολο Πέτρο  και τον τιμώμενο αύριο  Άγιο Ιάκωβο  τον Αδελφόθεο.

Το έργο του Αγίου Ιακώβου  και  όλων των Αποστόλων  δεν θα είχε καμία αξία,  αν δεν επιτυγχάνονταν   αυτό που συνέβη στον ίδιο τον Άγιο Παύλο: η μεταμέλεια.    Στην αλλαγή,  μέχρι σωτηρίας,   αποσκοπούσε   το  κήρυγμα όλων.  Μ’  όποιο  τίμημα  και αν γίνονταν,  όποιο τέλος και αν  έρχονταν.

Την μεταστροφή  αμέτρητων ψυχών από τον κόσμο  των  ειδώλων   στην Πολιτεία  της Εκκλησίας  βοήθησαν και οι Απόστολοι  Παύλος και Ιάκωβος  με λόγια και έργα,  με πορεία και συγγραφή,  με υπομονή και  αντοχή.   Ο πειρασμός  τους  περίμενε  (όπως και όλους μας)  σε κάθε γωνία  της δράσης τους, σε κάθε τόπο της ιεραποστολής τους, σε  κάθε  στιγμή του έργου  τους.

Αυτό  που έγινε  στον  Απόστολο Παύλο,   και που το ομολογεί   ευθαρσώς  (θα  το ακούσουμε αύριο) ,  μπορεί  και πρέπει να γίνει  και  σ’ εμάς.   Ν’ αφήσουμε  τη λατρεία  της καλοπέρασης    και να πάμε  στην   του Ιησού  ολοκληρωτική αφιέρωση.

Η οποιασδήποτε   συγγένεια  με τον Κύριο δεν  έδωσε στον Άγιο Ιάκωβο προνόμια, αντίθετα  τον  παρέδωσε  στα μαρτύρια.    Δεν εκμεταλλεύτηκε  την θέση του, αλλά την τίμησε  με το  να την  ταυτίσει  με την διδαχή  μέχρι αίματος∙   με προσφορά  και όχι  απολαύσεις∙  με παράδειγμα και  όχι δόξα.

Όπως  ο Ιάκωβος  θεωρείται    στύλος της  πρώτης  Εκκλησίας  (μαζί  Απόστολους  Ιωάννη και  Πέτρο), έτσι  και η μετάνοια –σαν αυτή του  Παύλου- είναι το θεμέλιο της πνευματικής  ζωής. Η προσευχή ήταν  συστατικό της παύλειας ζωής   γι’ αυτό και ήταν καρδιακή, σκληρή και συνεχής.   Υπέμεινε  πολλά στην ζωή  για χάρη του Χριστού,  δεν σταμάτησε  να  το λέει, να το  διατρανώνει,  να το επικαλείται.   Δεν είχε  βιωτή άνετη, αλλά σίγουρα  χριστιανική.

Η λειτουργική ζωή  για τους  χριστιανούς είναι το  οξυγόνο τους,   η αναπνοή τους, η απαντοχή τους.   Σ’ αυτό  βοήθησε  άριστα και ο αύριο εορταζόμενος   Άγιος Ιάκωβος. Σ’  εκείνον  οφείλεται  η σύσταση  του Μυστηρίου  του Αγίου Ευχελαίου,  καθώς και  επ’ ονόματι  του  υπάρχει  Θεία  Λειτουργία. Μας βοήθησε δηλαδή άριστα να  αναπνέουμε   και να ζούμε  πνευματικά και αληθινά.

Ο Απόστολος Ιάκωβος  ονομάστηκε  και δίκαιος. Αυστηρός με τα πεπραγμένα του παρουσιάζεται ο Απόστολος Παύλος. Με εντιμότητα αναφέρει  τι έκανε  πριν την Δαμασκό∙   τι πίστευε  πριν το όραμα.  Ας  είμαστε επιεικείς  με  τους άλλους και μετρημένοι  με τον εαυτό  μας, ας γίνουμε  πρώτιστα  άνθρωποι μετανοίας και ας  απολαύσουμε όχι μαρτύριο,  αλλά δικαίωση.

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος για το dogma.gr

TOP NEWS