ΣΥΝΘΗΜΑ  ΑΦΥΠΝ.ΙΣΗΣ

  • Dogma
θεός

 Ο επίλογος   του αυριανού  αποστολικού   αναγνώσματος κρύβει μια  εντολή σωτήρια :  «Σήκω!» Ναι, μας  ζητά  ο Απόστολος  Παύλος να  ξυπνήσουμε από τον ύπνο που μας έριξαν οι  αμαρτίες μας, από την νέκρα που μας  οδήγησαν τα λάθη μας και τον θάνατο   που μας παρέσυραν τα πάθη  μας. Τα βήματά μας μέσα   στο βράδυ είναι  επικίνδυνα, κρύβουν εκπλήξεις.    Μπορεί να  σκοντάψουμε  σε  έπιπλο,  να χτυπήσουμε  στον τοίχο, να πέσουμε  σε κενό. Η  αφύπνιση  που μας  εγγυάται  ο Κύριος . η μόνη σωστική.

Ο διάβολος θέλει να τον ακολουθούμε  όπως  ο υπνοβάτης.  Να προχωράμε  και να μην συναισθανόμαστε τι κάνουμε. Πέφτουμε συνειδητά στις παγίδες του, χωρίς   να  υπολογίζουμε  το όλεθρο που μας αναμένει ως αποτέλεσμα. Όταν  κοιμόμαστε είμαστε  εν δυνάμει νεκροί.  Δεν καταλαβαίνουμε  τίποτα,  αν και αναπνέουμε. Ο πειρασμός  θέλει να κάνουμε  τα πάντα χωρίς να αντιλαμβανόμαστε,  να ζούμε μ΄ αυτές και να τις χαιρόμαστε στο έπακρο. Ζούμε στο σκοτάδι          και δε βλέπουμε  τον γκρεμό που μας   περιμένει  και τον όλεθρο  που μας αναμένει. Όλα μέχρι  τη Θεού  Ενανθρώπιση.

Ο Χριστός είναι η  Ζωή, η Αλήθεια και το  Φως,  το είπε ο Ίδιος.  Η ζωντάνια πρέπει να  είναι ταυτισμένη  με το φως, και ο θάνατος (από την άλλη) με  το σκοτάδι. Στο σκοτάδι  κάνουμε ότι θέλουμε με την άνεση ότι δεν μας βλέπει κανένας.    Όταν όμως έρθει η ημέρα, όλα  αποκαλύπτονται και μας  εκθέτουν  ανεπανόρθωτα. Αυτό συνέβη  με τον Χριστό. Προ τον  ερχομό του η παράβαση του Νόμου είχε   υποβιβάσει  τον άνθρωπο σε  άβουλο  ον.  Μπορεί  να καταφέρει                                                                        να καταρρίψει  κάθε έννοια  ηθικής και τάξεως. Τον  ευνοούσε  το σκοτάδι,  αυτό  του το επέβαλε  ο διάβολος  και το προκαλούσε  το  συμφέρον.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι όσοι  ασχολούνται με την παρατυπία  διαλέγουν το βράδυ για την «εργασία»  τους. Το αυτό  ισχύει  και για τους μάγους,  μέντιουμ  κ.ά.  που δυσκολεύει σε σκοτεινούς χώρους ή συμβουλεύουν  τις μεταμεσονύκτιες  ώρες.  Είναι οι κατάλληλοι  για  αυτούς  χωροχρόνοι  προκειμένου να πολεμήσουν τον Χριστό,  να παρασύρουν τα παιδιά Του  και να αγνοήσουν  τον Παράδεισο. Έχει σημασία  άρα  πού θα εντάξουμε  τον βιωτή  μας και  πώς θα αξιολογήσουμε  τις επιλογές μας.

Ο Απόστολος  αύριο μας  φωνάζει να ξυπνήσουμε,  από τον λήθαργο της αμαρτίας,  τις κακίες,  της υστερίες Να  αποτινάξουμε από πάνω μας κάθετι το σκοτεινό  και να  αξιοποιήσομε  ότι  το φωτεινό,  άρα και ευλογημένο.

Μην επιτρέψουμε  καμία εξωγενή  και επιζήμια  επέμβαση  στη .  Ο Θεός  είναι  Πλάστης μας και Δημιουργός μας. Σε  Εκείνον  να δώσουμε  το δικαίωμα  να έρχεται  στις ημέρες μας, να διαλύει  τα σκοτάδια μας  που μας ρίχνουν  οι επιλογές μας  γιατί  μας  εξυπηρετούν. Δήθεν  δεν μας  αντιλαμβάνεται κανένας, ο Θεός είναι παντού  και μας βλέπει.  Ας  ξυπνήσουμε  για να ζήσουμε.

Του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Χρυσόπουλου, Θεολόγου-Διδάσκοντος Παν/μιου Πειραιώς, για το DOGMA.

 

 

TOP NEWS