Θεία Δωρεά

  • Dogma
θεία

Ο Απόστολος  Παύλος  στο αυριανό  ανάγνωσμά του  κα  απευθυνόμενος   στους  Εφεσίους  θα τους  συστήσει  για  μια ακόμη  φορά τον Θεό και  τις ιδιότητες   που έχει. Θέλει  να τον κάνει    οικείο και γνωστό  σ’ εκείνους και σ’  εμάς  στην συνέχεια.  Διασαφηνίζει    παρεξηγήσεις και παρερμηνείες περί της  υπάρξεώς  Του.

 

Υπογραμμίζει  ο Απόστολος ότι ο Θεός  από υπερβάλλοντα  πλούτο της  χάρης  Του μας   ευεργέτησε   ποικιλότροπα.   Πώς  λοιπόν  ορισμένοι θέλουν  να παρουσιάζουν  ή ακόμα και να βρουν  ένα Θεό που θα είναι  κακώς, τιμωρός,   αυστηρός ;  Ψάχνουν  να βρουν   τον Θεό-Πατέρα  της Εκκλησίας ή  τον  πατριό  της  ζωής τους.  Έμπρακτη  απόδειξη της αγάπης  Του για το   γένος μας  είναι, κατά τον  Θείο Παύλο, ότι μας   ζωντάνεψε   πνευματικά,  μας έσωσε,  μας λύτρωσε,  μας  έδωσε  δυνατότητα  να έχουμε μια θέση  δίπλα  Του. Πάντα και όλα  ως  θεία δωρεά  που οφείλουμε  να  αντιληφθούμε,  να αξιοποιήσουμε,  να ενεργοποιήσομε   στην προσωπική  ζωή μας.

Η σωτηρία  έρχεται  από τον  Θεό   ως χάρισμα   και υπό  προϋποθέσεις  -θα το ακούσουμε αύριο- και είναι  τα καλά έργα, αυτά βέβαια  που δεν κρύβουν  εγωισμό, υστεροβουλία και  υπερηφάνεια, αλλά υπηρετούν ειλικρίνεια, αγάπη και πίστη.  Αντίθετα, ο οργανισμός  που δεν υπακούει  στον Νόμο του Θεού   κάποια μέρα  πηγαίνει απροετοίμαστος  όχι μόνο στον  βιολογικό  θάνατο, αλλά  και    στον πνευματικό.  Στην περίπτωση αυτή η αμαρτωλός μας εαυτός   συμπεριφέρεται  όπως και ένα πτώμα  πραγματικό. Η διαδικασία  της σήψης του γεννά  ζωύφια   και παράσιτα  πολλά και διάφορα,   έτσι και ο νεκρός πνευματικά  άνθρωπος  βγάζει αμαρτία.

Η  αυριανή αποστολική  περικοπή θα  μας  δείξει δρόμο και πώς θα τον βαδίσουμε για να είμαστε   ευάρεστοι  πρώτα στον Θεό με τη γνήσια ζωή  και ύστερα  στα παιδιά Του  με τα αγαθά έργα. Έτσι και θα εξασφαλίσουμε  θέση  κοντά  στον Ιησού και την υστεροφημία μας στους συνανθρώπους μας.  Η δικαίωση για τα πεπραγμένα μας προσφέρεται από τον Κύριο, είναι όμως  το επισφράγισμα   προσωπικού αγώνα,   κατάθεσης αγωνίας και  καθαρής βιωτής. Ας τα προσπαθήσουμε!

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος για το Dogma.gr

TOP NEWS