Θεού Εκλογή

  • Dogma
Θεού

Θ΄ ακούσουμε αύριο τον Απόστολο Παύλο απευθυνόμενος στους Γαλάτες (και σ΄ εμάς) να τους δηλώνει ό,τι  κηρύττει δεν είναι προσωπική γνώση, θεωρία, διδασκαλία. Είναι Θεού αποκάλυψη και Εκείνου εκλογή, όπως και των άλλων Αποστόλων.

Ο καθένας υπάρχει στο σχέδιο του Κυρίου και τον εντάσσει μέσα στην Εκκλησία δια του Βαπτίσματος, του αποκαλύπτεται δια του κηρύγματος και του χαρίζεται δια της Θείας Ευχαριστίας. Διαθέτει πλέον ο χριστιανός τον χρόνο να ακούσει, να πιστέψει, να απορρίψει και ταυτόχρονα τον τρόπο για ν΄ αποδείξει πόσο πίστη έχει, τη δεκτικότητά της και τη δυναμική της. Άρα, όσα διαβάζουμε στη Γραφή και όσα βιώνουμε δια των Μυστηρίων δεν είναι προσωπικό έργο κάποιων (αν έτσι προσφέρεται  είναι καταδικαστέο έως και απορριπτέο), δεν είναι ατομική πρωτοβουλία, αλλά δική Του επιλογή προσώπων και διδαχής. Για τους παραπάνω λόγους οι κληρικοί παντός βαθμού, οι θεολόγοι, οι ιεροκήρυκες και οι κάθε μορφής συνεργάτες του Χριστού χαρίζοντάς Του  θέληση, ζήλο, τάλαντα για να λειτουργήσει το ιεραποστολικό έργο και να Τον πληροφορηθούν υπεύθυνα όλο και περισσότεροι. Εδώ πρέπει να  διασαφημίσουμε μια παρεξήγηση. Ο λαός με ευκολία απονέμει στους Ιερείς το επίθετο του «αντιπροσώπου» του Θεού. Λάθος μεγάλο! Ο Κύριος δεν έχει καμία ανάγκη να Τον αντιπροσωπεύσουν άνθρωποι, παρά μόνο να είναι λειτουργοί Του. Είναι όσοι προσφέρουν το είναι τους στην Εκκλησία κατά το χάρισμα του καθενός∙ μ΄ αυτό αξιολογούνται, μ΄ αυτό δοκιμάζονται, μ΄ αυτό καρποφορούν. Τα λάθη, οι αβλεψίες και οι απρέπειες είναι ανθρώπινα και δεν μπορεί να τα χρεώνεται η Εκκλησία. Δεν Της αξίζει τέτοια συμπεριφορά, αφού είναι άσπιλη και αμόλυντη στους αιώνες.  Για τον λόγο αυτό οι Ιερείς λέγονται και «κληρικοί». Είναι Θεού εκλογή, κληρωμένοι από τους υπόλοιπους χριστιανούς, από τον λαό, τους επονομαζόμενους «λαϊκούς». Ζουν και εργάζονται όλοι τους με τη χάρη Του, η οποία τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλιπή αναπληρώνει.

Το Ιερατείο και οι συνεργάτες  τους αγωνίζονται (παρά τις κατ΄ άνθρωπο αδυναμίες)  με τους ίδιους πειρασμούς  και με τις αυτές προκλήσεις με τους υπόλοιπους  χριστιανούς, Ο διάβολος μπορεί να τους πειράζει εντονότερα λόγω της διακονίας τους και να δείχνουν τα όποια προβλήματα ή σκάνδαλα, αληθινά ή όχι, προκειμένου να κλονίζεται η εμπιστοσύνη του εκκλησιαστικού πληρώματος με απώτερο σκοπό την αποστασία. Προσοχή χρειάζεται για να μη δίνεται χώρος για απροσεξίες και επιπολαιότητες. Ο Απόστολος Παύλος θα μας ξεκαθαρίσει στο αυριανό αποστολικό ανάγνωσμα πού υπάρχει η πηγή έμπνευσής του∙ ο Αγιοτριαδικός Θεός. Τα πρόσωπα δωρίζουν τις χοϊκές δυνάμεις τους για να καταστούμε πάντες ουρανοπολίτες. Είναι οι προσκεκλημένοι και εκλεγμένοι Χριστού στον δικό Του αμπελώνα, οι εξουσιοδοτημένοι  απ΄ Εκείνον με  αυταπάρνηση να εργαστούν. Ας τους χαρίζουμε την προσευχή μας, την κατανόησή μας, την ελπίδα μας για επιτυχία της ιερής αποστολής Τους.

του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου για το dogma.gr

TOP NEWS