Θρησκευτικός φονταμενταλισμός και ελληνορθόδοξα προσκυνήματα

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημερίδας «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και εξτρεμισμός, ως κίνηση, ως ενέργεια, ως αποτέλεσμα, είναι κάτι γνωστό στην Αγία Γη, στην ευρύτερη περιοχή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ακραίες ομάδες εβραίων, υποκινούμενοι από εθνικιστικά φρονήματα και εθνικοφυλετικές εξάρσεις, απειλούν, υβρίζουν, προπηλακίζουν και επιτίθενται σε έλληνες κατοίκους της παλαιάς πόλης των Ιεροσολύμων, και όχι μόνο, εκεί δηλαδή που, κυρίως, δεσπόζουν τα ελληνορθόδοξα προσκυνήματα.

Ένας «εύκολος» σε αυτούς στόχος είναι και το ελληνορθόδοξο σχολείο της Αγίας Σιών, που πήρε τ᾿όνομά του από τον λόφο της Αγίας Σιών, όπου και δεσπόζει κυρίαρχο. Πρόκειται για το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, παιδιά του οποίου, πολλές φορές, επανδρώνουν ως μετέπειτα μοναχοί και ιερομόναχοι το έμψυχο δυναμικό της Σιωνίτιδος Εκκλησίας. Η ιερότητα του τόπου, το κτηματικό «φιλέτο» για την εβραϊκή πραγματικότητα επί του οποίου στέκει πανοραμικά η Σχολή, αποτελεί έναν από τους πλέον κυρίαρχους στόχους για τους εβραίους εξτρεμιστές, οι οποίοι δε διστάζουν να προκαλούν με ύβρεις και απειλές καθημερινά.

Ένα περισσότερο, το γεγονός ότι το σχολείο βρίσκεται εκτός της παλαιάς πόλεως των Ιεροοολύμων, περίπου δέκα λεπτά με τα πόδια, μέσα σε ένα πανέμορφο και απόμερο πράσινο τοπίο, το καθιστά «εύκολο» στόχο για τους ανεύθυνους και ομολογουμένους επικίνδυνους εξτρεμιστές, που μηχανεύονται κάθε τρόπο για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ωύχτα και ημέρα.

Από την άλλη, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, κατά διαστήματα, τόσο με δελτία τύπου όσο και με δηλώσεις του ιδίου του Πατριάρχη κ. Θεοφίλου, εφιστά την προσοχή των αρμοδίων ισραηλινών αρχών και εκζητά την προστασία των ιερών προσκυνημάτων, αλλά και των μοναχών και λαϊκών που εγκαταβιώνουν στην ευρύτερη αγία γη. Το αποτέλεσμα; Πέρα από γενικές εντυπώσεις στον τύπο, δεν αλλάζει. Και, είναι αλήθεια, οι αγιοταφίτες και οι έλληνες των Ιεροσολύμων έμαθαν πλέον να ζουν με την προσβολή, τον κίνδυνο, τους προπηλακισμούς και το φόβο.

Το Γενικό Προξενείο των Ιεροσολύμων και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος πάντοτε στηρίζει το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, με κάθε τρόπο και μέσο που διαθέτει. Και, ταυτόχρονα, οι έλληνες και απανταχού επισκέπτες-προσκυνητές που φθάνουν στην αγία γη, καταθέτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την όλη και ποικίλη συμβολή τους, υπομνηματίζοντας ότι η ελληνική παρουσία και το ελληνικό στοιχείο είναι εκεί, σταθερά προσηλωμένο στα πανάγια προσκυνήματα της Χριστιανοσύνης και σταθερός «αιμοδότης» των πολλών αναγκών και δυσκολιών του παλαιφάτου Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

Ίσως, αυτή η αδιάκοπη και συνεχής προσέλευση και επίσκεψη ελλήνων προσκυνητών στη Σιωνίτιδα Εκκλησία να αποτελεί και τον πλέον παρήγορο και ουσιαστικό παράγοντα, ώστε να συνεχίζει να ισχυροποιείται η εκεί ελληνική παρουσία, εν μέσω βέβαια πολλών δυσκολιών και, ταυτόχρονα, να υπενθυμίζει σε όλους τα κυριαρχικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα του αγιοταφιτών πατέρων επί της ελληνικής πατριαρχικής περιουσίας, ατενίζοντες την γαλανόλευκη να κυματίζει περήφανα σε κάθε ναό και μοναστικό καθίδρυμα της ισραηλινής γης.

TOP NEWS