Το αίμα Του

  • Dogma
χριστό

Πέμπτη  Κυριακή των νηστειών αύριο και οι τελευταίες φράσεις του αποστολικού  αναγνώσματος  που θ’ ακούσουμε, κρύβουν  όλο το νόημα  των όσων θα  βιώσουμε  στην Εκκλησία  σε λίγες  ημέρες  και αφορούν  τη  συνείδησή μας, τον αγώνα μας, την  προσπάθειά μας.

Πρόσφερε  τον εαυτό Του για να καθαρίσει την ζωή μας  από την αμαρτία, αυτή που είχε νεκρώσει την ψυχή μας. Χάρισε και δεν αναζήτησε  απλά.  Μας  καλεί ο Απόστολος να κάνουμε  σκέψεις  και να λάβουμε  αποφάσεις

Πολλοί  και διάφοροι μας υπόσχονται κατά καιρούς   σε προσωπικό ή κοινωνικό επίπεδο ότι θα μας εξυπηρετήσουν. Αργά ή γρήγορα πέφτουν  όμως  σε  αντιφάσεις, σε  ανακολουθίες, σε καιροσκοπισμούς. Η ανικανότητά τους δεν αργεί να φανεί και μας αφήνουν ίδιους όπως μας πριν, ίσως και χειρότερα. Τώρα είμαστε και απογοητευμένοι. Τους πιστεύαμε  ως ικανούς, τους λατρεύαμε ως λυτρωτές τους προβάλαμε ως μοναδικούς. Με τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμό  ήταν ή φαίνονταν ξεχωριστοί, μέχρι εκεί όμως. Ζητούσαν και δεν παραχωρούσαν, απαιτούσαν και δεν προσπαθούσαν, απολάμβαναν και ότι βελτίωναν

Τα πάντα άλλαξαν όταν ήρθε στη γη μας ο Κύριος. Τίποτα δε   αποσκοπούσε στην  προσωπική  Του δόξα,  καταξίωση  και προβολή. Δεν έχει ανάγκη το χειροκρότημα και την προβολή.  Πρόσφερε   τη ζωή  Του  για να  μας απελευθερώσει  ουσιαστικά και οριστικά. Θα  έχουμε πλέον  δικαίωμα στη ζωή, στο μέλλον, στο όραμα.

Εκεί  λοιπόν ας έχουμε την σκέψη μας και  η εμπιστοσύνη της  ζωής στον Χριστό θα βρει την δικαίωσή της. Εκείνος δεν έχει ιδιοτελή κριτήρια, πεπερασμένες  ικανότητες, ανθρώπινες ατέλειες. Δίνει το Αίμα Του ώστε κάθε φορά που  μετέχουμε   της  Θ. Ευχαριστίας  γινόμαστε  σύναιμοι και σύσσωμοι  δικοί Του. Η συχνή, ειλικρινή και ανεπιτήδευτη προσέλευση στο Ποτήριο της Ζωής, δίνει θάρρος στην ζωή, μεταγγίζεται η ελπίδα για το αύριο και γινόμαστε  σύντροφοι με τους άλλους χριστιανούς.

του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου για το dogma.gr

TOP NEWS