Βουντού: Τι είναι και κατά πόσο μας επηρεάζει

  • Dogma
βουντού

Βουντού ονομάζεται μια μορφή αφροαμερικανικής μαγικής λατρείας και προέρχεται από τη λέξη «Vodoun» (γνωστή και ως: Vu, Vodun, Vudu, Vodou). Τι ακριβώς είναι και πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του Χριστιανού;

Η κυριολεκτική σημασία της λέξης βουντού είναι «αντλώ νερό» και χρησιμοποιείται για να υποδείξει την πλήρη διαδικασία του κύκλου της γέννησης, ζωής, θανάτου και αναγέννησης. Αρχικά παρουσιάστηκε τον 18ο αιώνα στα νησιά της Καραϊβικής και κυρίως στην Αϊτή μεταξύ των μαύρων. Σήμερα συναντά κάποιος τη λατρεία Βουντού εκτός από τα νησιά της Καραϊβικής, κυρίως στις Η.Π.Α. Tο Βουντού αποτελεί απ’ τον Απρίλιο του 2003 επίσημη θρησκεία στην Αϊτή.

Σε τι πιστεύουν οι οπαδοί του Βουντού;
Οι οπαδοί του Βουντού πιστεύουν σε μία υπέρτατη θεότητα, το Αγαθό πνεύμα, σε διάφορους αφρικανικούς θεούς που θεωρούνται κατώτερες θεότητες και σε θεοποιημένα πνεύματα προγόνων. Αυτοί οι θεοί και τα πνεύματα ονομάζονται Λόα (Loa). Τα Λόα, απαιτούν πιστότητα και αφοσίωση από τους λάτρεις τους. Τα πιο φοβερά και πλέον δαιμονικά Λόα ονομάζονται Guede και έχουν σχέση με το θάνατο, το σεξ, τη μαύρη μαγεία. Κάθε οικογένεια ή επιμέρους ομάδες ανθρώπων, συγκροτούν λατρευτικούς κύκλους ενός ή πολλών Λόα, με υποχρεωτική την παρουσία κάποιου ιερέα.

Γνωρίσματα της λατρείας Βουντού.
Ο εξαιρετικά έντονος φρενήρης και εκστατικός τελετουργικός χορός.
Η έκχυση αίματος κατά τη διάρκεια της τελετουργίας συνήθως μέσω θυσίας ζώου.
Η παρουσία ιερέως»χάνγκαν» ή ιέρειας»μάμπο» ως ενδιάμεσου για προστασία.
Η κατάληψη κυριολεκτικώς των οπαδών -λάτρεων κατά την έκσταση από τα πνεύματα (Λόα).
Η επικοινωνία ενός πιστού με ένα πνεύμα είναι τιμή για τον πιστό, καθώς το πνεύμα μπορεί την στιγμή της έκστασης να του αποκαλύψει κάτι απ’ το μέλλον του, να δώσει μια προφητεία, έναν οιωνό, ένα σημάδι, μια συμβουλή.
Η έκδηλη παρουσία του μαγικού – δαιμονικού στοιχείου.

Δεν είναι σπάνια η ταύτιση με την άσκηση μαύρης μαγείας. Ιδίως στις Η.Π.Α. και κυρίως στη Νέα Ορλεάνη, είναι γνωστές οι κούκλες Βουντού, που στις διάφορες αποκρυφιστικές και μαγικές τελετές χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα και ομοιώματα των ανθρώπων, στους οποίους θέλουν να προξενήσουν πόνο, ασθένεια ή κακό.
Τον τελευταίο καιρό πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν παιχνίδια Βουντού όπου όταν χάνεις κάτι παθαίνεις. Επιχειρείται έτσι η εξοικείωση ακόμη και των παιδιών με αυτή τη μορφή μαγείας έτσι ώστε όταν κάποιος έρθει στην πραγματικότητα σε επαφή με παρόμοιες καταστάσεις να τις θεωρεί γνωστές και ακίνδυνες.

Βλέποντας την αγορά να έχει γεμίσει από κουκλάκια Βουντού, αλλά και από σχετικά «φυλαχτά» εύλογα γεννάται η απορία αν μπορεί κάποιος με Βουντού να μας κάνει κακό.

Η απάντηση είναι όχι εάν συμμετέχουμε συνειδητά στο μυστήριο της εξομολόγησης και της Θείας Ευχαριστίας.
Είναι, άλλωστε, σημαντικό να φοράμε πάντοτε σταυρό και να αποφεύγουμε να φοράμε σύμβολα που δεν γνωρίζουμε.

Του τομέα αιρέσεων και παραθρησκείας Ι.Μητροπόλεως Καστοριάς

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ