Υπάρχει Εκκλησία

  • Dogma
Εκκλησία

Το αυριανό αποστολικό ανάγνωσμα μας πληροφορεί για την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής. Περιγράφει δηλαδή άριστα τι συνέβη πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου.

Το Πνεύμα το Άγιο ήρθε, στάθηκε σε καθένα ξεχωριστά Απόστολο σαν πύρινη γλώσσα. Εκείνοι πλέον βγήκαν έτοιμοι και φωτισμένοι να κηρύξουν όσα άκουσαν, είδαν και πίστεψαν. Τον ίδιο τον Κύριο. Το θαύμα έγινε. Οι ψαράδες διδάσκουν θεόπνευστα, οι έντρομοι μαθητές λαμβάνουν θάρρος, οι θλιμμένοι απόστολοι πορεύονται σ’ όλα τα γνωστά μήκη και πλάτη της γης. Εργάστηκαν πάντες με αυταπάρνηση, ζήλο και δύναμη μέχρι μαρτυρίου. Υπάρχει Εκκλησία!

Η όλη τους πορεία στηρίχτηκε στο τρίπτυχο: πραγμάτωση, φωτισμός, ιεραποστολή. Αν δεν εκπληρώνονταν αυτό που είχε υποσχεθεί ο Κύριος -ότι θα στείλει το Άγιο Πνεύμα μετά την Ανάληψή Του- δεν θα φωτίζονταν οι αγράμματοι κατά τ’ άλλα Μαθητές Του και δεν θα ασκούσαν την ιεραποστολή με λόγια με έργα, με θέρμη και παράδειγμα, με θυσίες και υπομονή. Η μία κατάσταση διαδέχεται την άλλη. Έτσι στήθηκε το τεράστιο ανεπανάληπτο και απόρθητο οικοδόμημα της  Εκκλησίας. Όχι τυχαίου συνόλου ανθρώπων, συλλογής μελών και καλής συνάθροισης. Είναι συνύπαρξη ψυχών στ’ όνομα του Χριστού, με βιώματα και Θεία Λατρεία και με αναφορά στο αιώνιο μέλλον.

Τούτες τις ημέρες στη δυτική γωνιά της Κρήτης Προκαθήμενοι και Επίσκοποι απ’ όλα τα μέρη της γης συνέρχονται σε Ιερή Σύσκεψη για να συζητήσουν θέματα σημαντικά που αφορούν την Εκκλησία, τα παιδιά Τους, τον κλήρο και τον λαό. Αποδεικνύουν με την συμμετοχή τους, και πάρα τις προβλέψεις, τις απουσίες, τις πιέσεις, ότι συνεχίζει να υπάρχει Εκκλησία! Σε ταραγμένους και δύσκολους καιρούς ζει, και ορθοτομεί τον λόγο Του. Τελικά, για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας πρυτάνευσε η λογική,  η ειλικρίνεια και η σταθερότητα. Οι αυτόκλητοι και θερμόαιμοι σωτήρες της Ορθοδοξίας υπήρξαν και εξεφράσθησαν απαξιωτικά, επιστράτευσαν ανορθόδοξες και αντικανονικές μεθόδους. Δεν κατάλαβαν ως φαίνεται ότι μόνο ο διάβολος χαίρεται. Η προδοσία, η άρνηση, η αποστασία φέρνει την αυτοκτονία την πνευματική.

Η Εκκλησία από την ημέρα της Πεντηκοστής πορεύεται πότε με δόξα και άλλοτε με διωγμό. Συστήνεται στην οικουμένη με τα δόγματά Της και τους ύμνους Της, με τα συναξάρια Της και τις θυσίες Της. Διδάσκει μ’ ότι τρόπο μπορεί και μ’ όποια μέθοδο βρίσκει. Κάποτε με έπαινο και ενίοτε με σταυρούς. Πάντα όμως Εκείνη νικά, θριαμβεύει και συνεχίζει. Την συντηρεί το Άγιο Πνεύμα και ανανεώνεται από τα άγια Μυστήρια. Δεν είναι ανθρώπινο δημιούργημα, αλλά Θεού ευλογία, χάρη και πρόνοια.

του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Χρυσόπουλου για το dogma.gr

TOP NEWS