Αδιέξοδο Εκκλησίας – Πολιτείας – Αρχιεπίσκοπος: Ο Υπουργός λέει τα δικά του, εμείς τα δικά μας

  • Dogma
γαβρόγλου

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγείται η σημφωνία Εκκλησίας Πολιτείας μετά και την έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας. 

Λακωνικά μεν, εύγλωτα δε, επέλεξε να απαντήσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εξερχόμενος της Ιεραρχίας στις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας: «Ο κ. Γαβρόγλου λέει τα δικά του,  εμείς λέμε τα δικά μας. Έχει ο Θεός”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις του στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία, ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε επίσης να ευχηθεί στους νέους Μητροπολίτες και στους νέους Βοηθούς Επισκόπους «Ο Θεός να τους ενισχύσει στο έργο τους».

Στις… καλένδες η Συμφωνία;

Οι 82 Ιεράρχες δήλωσαν σθεναρά αμετακίνητοι! Ένα ακόμα ηχηρό ΟΧΙ ήταν το μήνυμα που έστειλαν στον Υπουργό  Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, αναφορικά με τις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών. Εμμένουν στην απόφαση της 16ης Νοεμβρίου και δεν …καταθέτουν τα όπλα. Ζητούν να παραμείνει το «υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Προχωρώντας δε ένα βήμα, στενεύουν ασφυκτικά τα όρια του διαλόγου, προσδιορίζοντας ακόμα περισσότερο τα θέματα που εφ’ εξής θα περιλαμβάνει η ατζέντα «ήτοι τις οργανικές θέσεις των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, την αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939, τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις Συμβάσεις της 18.9.195».

Αγκάθι στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας παραμένει και συνταγματική αναθεώρηση, με τους Ιεράρχες να σηκώνουν…το γάντι εκφράζοντας πλήρως την αντίθεσή τους στην «επιχειρούμενη συνταγματική μεταβολή» και ευελπιστώντας ότι «επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεν θα καταργήσει ή αλλοιώσει τα άρθρα του Συντάγματος, που αναφέρονται στην πολιτισμική και κοινωνική ιδιοπροσωπεία του Έθνους μας και την προστασία της οικογένειας, που είναι το κύτταρο του κοινωνικού ιστού».

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Στον αντίποδα το Υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε «δυσάρεστη εξέλιξη» την απόφαση της Ιεραρχίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, εκπροσώπους της Πολιτείας, διανοούμενους και κληρικούς που πιστεύουν στην αναγκαιότητα μιας νέας οριοθέτησης  των ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας προς όφελος της ίδιας της Εκκλησίας, της κοινωνίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους».

«Σε μια Δημοκρατία ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας δεν μπορεί να διεξάγεται με κόκκινες γραμμές και στείρες αρνήσεις», σημειώνεται και σε έντονο τόνο επισημαίνεται ότι «δεν νοείται η απάντηση της Εκκλησίας σε μια ολοκληρωμένη κι αναλυτική πρόταση της Πολιτείας να είναι μία άρνηση χωρίς κανένα επιχείρημα». «Η κυβέρνηση είναι πάντοτε έτοιμη να διεξάγει ειλικρινή κι εξαντλητικό διάλογο εντός του πλαισίου της συμφωνίας της 6/11/2018, χωρίς εξαιρέσεις, επιλεκτικές προτιμήσεις και εκ των υστέρων τελεσίγραφα, όπως αυτά που τέθηκαν με τη σημερινή απόφαση της Ιεραρχίας», επισημαίνεται.

Αναλυτικότερα, το ΥΠΠΕΘ αναφέρει: «Η ιστορική συμφωνία της 6/11/2018, όπως ανακοινώθηκε, από κοινού, από τον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο είναι η μόνη σοβαρή και υλοποιήσιμη πρόταση για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας που κατατέθηκε δημόσια κι αποτέλεσε τη βάση για τη διαβούλευση που επακολούθησε τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση επιθυμεί λύσεις, οι οποίες θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας».

Το υπουργείο σημειώνει ότι «αποσπασματικές λύσεις για να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί είναι μια μέθοδος του παλιού πολιτικού καθεστώτος που έχει ναυαγήσει μαζί του» και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος είχαν ξεκαθαρίσει ότι οι άξονες της συμφωνίας συγκροτούν μια ενιαία ολότητα και δεν μπορούν να τεμαχιστούν.

Τέλος, αναφέρει ότι καθ’ όλο το διάστημα διαλόγου των δυο πλευρών, η Εκκλησία δεν έθεσε υπ’ όψιν της κυβέρνησης κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ή αντιπρόταση και ότι δεν δέχθηκε να συζητήσει την πρόταση για το μισθολογικό».

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

 

 

TOP NEWS