Αγιασμός για την Έναρξη του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών» από τον Κορίνθου Διονύσιο

  • Δόγμα

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό τουευχαριστώντας θερμά το διδακτικό προσωπικό, τους υπευθύνους των Σχολών

Αγιασμό, για την έναρξη των μαθημάτων της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 2023-2024, του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών» της Ι. Μητροπόλεως μας, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, χθες Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος στον χαιρετισμό του προς τους 115σπουδαστέςπου θα φοιτήσουν στις Σχολές την επερχόμενη σχολική χρονιάεπεσήμανε ότι, η Εκκλησία μας προκειμένου να λατρέψει τον Θεό το πράττει σε ειδικούς χώρους, τους Ι. Ναούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την αρχιτεκτονική τους και είναι διακοσμημένοι με τις Ι. Εικόνες του Κυρίου, της Θεοτόκου και πάντων των Αγίων μας και σε μίμηση των Αγίων Αγγέλων που υμνούν και δοξολογούν ακαταπαύστως τον Θεό. Έτσι, οι πιστοί υμνούμε και δοξολογούμε τον Θεό μετ’επιστήμης, αφού οι τέχνες αυτές εξελίχθηκαν και αποτελούν συνέχεια της παραδόσεως του ευσεβούς Γένους μας. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τις Εκκλησιαστικές Τέχνες στην Μητροπολιτική μας Περιφέρεια με συγκίνησε και με οδήγησε στην απόφαση να ιδρύσω το «Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών», ώστε να μπορούν οι φοιτούντες σε αυτό να ψάλλουν και να αγιογραφούν σύμφωνα με την Ορθόδοξη Πίστη και παράδοση, αλλά και να λαμβάνουν πτυχιακούς και διπλωματικούς τίτλους, αναγνωρισμένους από το Κράτοςκαινα αναδειχθούν πρόσωπα καταρτισμένα που θα στελεχώσουν τους Ιερούς Ναούς της Ι. Μητροπόλεως μας και θα προσφέρουν στην Τοπική και όχι μόνον Εκκλησία μας.

Στην συνέχεια επεσήμανε ότι εφέτος τα μαθήματα θα λαμβάνουν χώρα στην «Κροκίδειο Αίθουσα», καθώς Το «Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών»που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Απ. Παύλου και Αδειμάντου, στην Κόρινθο, και στεγάζονται σε αυτό η αναγνωρισμένη από το Κράτος Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «ο Άγιος Λεωνίδης», τα Γραφεία του Συλλόγου Ιεροψαλτών του Νομού μας «ο Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος» και η Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας «ο Άγιος Λουκάς»,έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε διαδικασία ριζικής ανακαίνισης.

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό τουευχαριστώντας θερμά το διδακτικό προσωπικό, τους υπευθύνους των Σχολών, Πανοσ. Αρχιμ. π. Μακάριο Μπογιατζόγλου, υπεύθυνο της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας, Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, υπεύθυνο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, κ. Αναστάσιο Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ.Παύλου Κορίνθου και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Σχολής, τους Καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννη Λιούντρη, Λαμπαδάριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου,κ. Παναγιώτη Καρανικόλα, Θεολόγο καιΛαμπαδάριο του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου, κ. Χριστίνα ΠαταπίαΜήτρουκαι τους συντελεστές μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας κ. Βασίλειο Κουφογιάννη, οι οποίοι με πολλή αγάπη διακονούν ανιδιοτελώς τις Σχολές του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών».

TOP NEWS