Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: «Δεν θα τελούν κηδείες οι ανεμβολίαστοι ιερείς»

  • Δόγμα

Απαγορεύσεις και περιορισμοί του Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου προς ανεμβολίαστους ιερείς και ιεροψάλτες.

Πιο αυστηρά μέτρα κατά των ανεμβολίαστων κληρικών της μητροπόλεώς του λαμβάνει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος προκειμένου να αναχαιτίσει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που προβλέπεται το επόμενο χρονικό διάστημα και έως τέλη του Ιανουαρίου στα όρια της μητροπόλεώς του.

Ο κ. Άνθιμος, σύμφωνα με Εσωτερικό Σημείωμα που απέστειλε την Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022 προς όλους τους κληρικούς και εφημερίους της μητροπολιτικής δικαιοδοσίας του, «απαγορεύει πλέον σε κάθε ανεμβολίαστο κληρικό να συμμετέχει σε οποιαδήποτε αγιαστική πράξη, εκτός του ιερού ναού του».

Ο εν λόγω περιορισμός έχει να προληπτικό χαρακτήρα, καθώς ο σκοπός είναι  «να προστατευθούν οι χριστιανοί και το κύρος των ποιμένων, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή».

Από το Σάββατο 8 ανουαρίου, την επομένη δηλαδή της αποστολής του μητροπολιτικού Σημειώματος, απαγορεύεται σε κάθε ανεμβολίαστο κληρικό να τελεί οποιαδήποτε αγιαστική πράξη εκτός του ναού. Μάλιστα δε, αυτή η απαγόρευση φθάνει ακόμη και στην τέλεση της εξοδίου Ακολουθίας, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Άνθιμος, «σε περίπτωση κηδείας ο ανεμβολίαστος κληρικός να απευθύνεται στον πλησιέστερο εμβολιασμένο κληρικό ή τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης»,

Ο ίδιος περιορισμός και απαγόρευση ισχύει και προς τους ανεμβολίαστους ιεροψάλτες, οι οποίοι  θα απέχουν από τις ιεροψαλτικές υποχρεώσεις τους και θα μπορούν και πάλι να στελεχώσουν τα αναλόγιά τους μόνο όταν εμβολιαστούν.

Στην όλη δε προσπάθεια περιφρούρησης και πρόληψης απέναντι στην πανδημία, με απόφαση του Μητροπολίτου, αναστέλλονται όλες οι δράσεις των ενοριακών κέντρων όλης της μητροπόλεως μέχρι νεοτέρας. Ταυτόχρονα, μειώνονται οι εφημερίες των ιερέων και όλες οι τελετουργικές και ποιμαντικές διακονίες θα εξυπηρετούνται από έναν μόνο εφημέριο.

Τέλος, ο κ. Άνθιμος προτρέπει τους κληρικούς να είναι ιδιαίτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και εφοστά την προσοχή τους στην περίπτωση που έχουν στις οικογένειεές του θετικό κρούσμα κορωνοϊού. Στην περίπτωση αυτή, συνιστά άμεσα τη διενέργεια rapid test  και μετά την αποστολή του δείγματος στα γραφεία της μητροπόλεως.

TOP NEWS