Ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας – Πολιτείας για το συμφέρον της πατρίδας

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Στην ανάγκη συνεργασίας Πολιτείας – Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την Ημερίδα Νομικών Συμβούλων της Εκκλησίας της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνοδικό Μέγαρο με θέμα «Εκκλησιαστική Περιουσία – Σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας», τονίζοντας πως η Εκκλησία έχει την καλύτερη διάθεση για συνεργασία.

Κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε βασικές υποθέσεις, όπως το εκκλησιαστικό κτηματολόγιο υπογραμμίζοντας πως η Εκκλησία έχει καλή διάθεση συνεργασίας προκειμένου από κοινού με το κράτος να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα. «Δεν αποβλέπουμε σε τίποτα άλλο παρά να ωφελήσουμε την κοινωνία και τους ανθρώπους» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Μετά τις εισηγήσεις της πρώτης ενότητας ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «μιλάμε για μια περιουσία που είναι στο όνειρο και τη φαντασία. Μια περιουσία που είναι δεσμευμένη». Μιλώντας για τον νόμο για τα δάση έφερε το παράδειγμα μοναστηριών στη Βοιωτία λέγοντας ότι οι υπηρεσίες διαχώρισαν εκκλησιαστικές από εθνικές γαίες. Για τους δασικούς χάρτες είπε ότι στη χειρότερη περίπτωση η Εκκλησία ή θα πρέπει να αρνηθεί την ιδιοκτησία ή να προχωρήσει στην ένσταση καταβάλλοντας 40 ευρώ ανά στρέμμα. Μίλησε, επίσης, για το νόμο του 1952 και περιέγραψε τις δυσχέρειες στην ορθή εφαρμογή του, που σκοπό είχε να βοηθηθούν οι μικρογεωργοί και οι μικροκτηνοτρόφοι, αλλά διερωτήθηκε αν τελικά το κράτος έδωσε τις απαλλοτριωμένες γαίες για αυτόν τον σκοπό. Έφερε ως παράδειγμα μια έκταση 58 στρεμμάτων που δόθηκαν για τακτοποίηση μικροκτηνοτρόφων αλλά η έκταση δόθηκε τελικά στον τοπικό δήμο και σήμερα έχει γίνει τουριστικό κέντρο.

ÇÌÅÑÉÄÁ ÔÇÓ ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊÊËÇÓÉÁÓÔÉÊÇ ÐÅÑÉÏÕÓÉÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÇÌÅÑÉÄÁ ÔÇÓ ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊÊËÇÓÉÁÓÔÉÊÇ ÐÅÑÉÏÕÓÉÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÇÌÅÑÉÄÁ ÔÇÓ ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊÊËÇÓÉÁÓÔÉÊÇ ÐÅÑÉÏÕÓÉÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÇÌÅÑÉÄÁ ÔÇÓ ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊÊËÇÓÉÁÓÔÉÊÇ ÐÅÑÉÏÕÓÉÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÇÌÅÑÉÄÁ ÔÇÓ ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊÊËÇÓÉÁÓÔÉÊÇ ÐÅÑÉÏÕÓÉÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Περιέγραψε την εμπειρία των εκκλησιαστικών απαλλοτριώσεων, οι οποίες, όμως, δεν είχαν αποτέλεσμα, όπως στην περίπτωση της δημιουργία του ΟΔΕΠ, ενώ μίλησε για απαλλοτριώσεις που δεν έχουν αποδοθεί και χαρακτηρίζονται άκυρες.
Κάλεσε, ωστόσο, την Πολιτεία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την Εκκλησία με καλή πίστη σημειώνοντας ότι «δεν ερχόμαστε να διεκδικήσουμε περιουσία, αλλά να έρθουμε σε συνεννόηση για το που βρισκόμαστε».

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε την ημερίδα «σπουδαία και σημαντική για την πορεία της Εκκλησίας και του τόπου μας», ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό του για το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων. «Ποια είναι η εκκλησιαστική περιουσία; Τι περιμένουμε και πώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την περιουσία η Εκκλησία και το Κράτος» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «κάποτε απαντώντας σε ερώτηση είπα ότι όλο αυτό το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα παραμύθι. Και πραγματικά αν την αφήσουμε στην σημερινή της κατάσταση είναι ένα παραμύθι, ένα κάρβουνο. Αν, όμως, θελήσουμε να συνεργαστούμε Εκκλησία και Πολιτεία, πάνω στις σωστές βάσεις, και αν λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και με τα οποία είναι δεμένη αυτή η περιουσία, τότε μπορεί αυτό το παραμύθι να γίνει ιστορία και να βοηθήσει».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι «όταν λέμε Εκκλησία δεν εννοούμε τα πρόσωπα, αλλά τον φορέα, και όταν λέμε Πολιτεία εννοούμε τον λαό. Αυτή η περιουσία είναι του λαού μας» τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «μέσα από τις εισηγήσεις αναδεικνύεται η ανάγκη άμεσα η Εκκλησία να καταρτίσει έναν επίσημο φορέα, δυνατό για αυτό το θέμα, αλλά και η Πολιτεία να ακούσει όλα τα προβλήματα και από κοινού να συνεργαστούμε, ώστε να είναι το όφελος για την πατρίδα μας μεγάλο».

Η ημερίδα περιελάμβανε εννέα Εισηγήσεις και η Τιμητική Προεδρία ανήκε στον κ. Σπύρο Ν. Τρωιάνο, Ομότ. Καθηγητή της Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., ενώ προεδρεύων ήταν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

ÇÌÅÑÉÄÁ ÔÇÓ ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊÊËÇÓÉÁÓÔÉÊÇ ÐÅÑÉÏÕÓÉÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÇÌÅÑÉÄÁ ÔÇÓ ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊÊËÇÓÉÁÓÔÉÊÇ ÐÅÑÉÏÕÓÉÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÇÌÅÑÉÄÁ ÔÇÓ ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊÊËÇÓÉÁÓÔÉÊÇ ÐÅÑÉÏÕÓÉÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÇÌÅÑÉÄÁ ÔÇÓ ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊÊËÇÓÉÁÓÔÉÊÇ ÐÅÑÉÏÕÓÉÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÇÌÅÑÉÄÁ ÔÇÓ ÉÅÑÁÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÊÊËÇÓÉÁÓÔÉÊÇ ÐÅÑÉÏÕÓÉÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Στην ημερίδα παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, προεδρεύων της ημερίδας, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Διευθυντές υπηρεσιών της Συνόδου, Νομικοί Σύμβουλοι των Μητροπόλεων και δικηγόροι από άλλες υπηρεσίες, αφού η εκδήλωση ήταν ανοικτή για το κοινό.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS