Αντιοχείας:«Οι χριστιανοί της Συρίας είναι έτοιμοι να χύσουν το αίμα τους για την πίστη»

  • Dogma

«Ο χριστιανικός λαός της Συρίας είναι έτοιμος να χύσει και το αίμα του για να διαφυλάξει την πίστη του» σημείωσε στην ομιλία του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης.

Γιώργος Φερδής

«Ο χριστιανικός λαός της Συρίας δεν φοβάται και δεν απειλείται, αλλά είναι έτοιμος να χύσει και το αίμα του για να διαφυλάξει την πίστη του» σημείωσε στην ομιλία του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου πραγματοποίησε επίσκεψη το πρωι ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης με την συνοδεία του.

Ο κ. Ιωάννης έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και αμέσως μετά από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και από τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στην σύντομη επικοινωνία του με τα μέλη της συνόδου ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή και τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν καθημερινά.

«Δεν φεύγουμε από εκεί γιατί δεν θέλουμε να λείψει το όνομα του Χριστού από την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αντιοχείας.

Και συνέχισε λέγοντας : «Πάντα να είστε κοντά μας στις δύσκολες μέρες που περνάει ο λαός μας».

Σε άλλο σημείο τόνισε για την απουσία του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου γνωρίζοντας καλά την αγάπη που του έχουν πολλοί ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος «Ο Παύλος που τον αγαπάτε όλοι σας δεν είναι εδώ σωματικός αλλά το πνεύμα του είναι ανάμεσα μας».

Αμέσως μετά όλοι οι συνοδικοί και οι φιλοξενούμενοι ιεράρχες μεταφέρθηκαν στην αίθουσα της Ιεραρχίας για να τιμήσουν τον Πατριάρχη με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο εκκλησιών αλλά και εξέφρασε την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί «Η διεθνής Κοινότητα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενήμερες για την καθημερινή εξέλιξη των γεγονότων, ιδιαίτερα γιατί εμείς ως Εκκλησία της Ελλάδος διαμαρτυρηθήκαμε εν Συνόδω και εκφράσαμε ανησυχίες και διαφωνίες».

«Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε και την σκέψη ακόμη ότι μπορεί να υπάρξει Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς» είπε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι Σας, η οικογένειά Σας, η απαντοχή Σας» είπε κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος.

Από την μεριά του ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην ομιλία του η οποία είχε πολλούς αποδέκτες αναφέρθηκε εκτός από την κατάσταση που βιώνει καθημερινά η περιοχή της Μέσης Ανατολής και την σχέση που έχει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την υπόθεση του Κατάρ.

«Αν επιθυμείτε την ειρήνη για την περιοχή μας να βρείτε μια ειρηνική λύση» τόνισε για αυτούς που επιθυμούν να βοηθήσουν την κατάσταση προσθέτοντας ότι «οι βόμβες δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα».

«Ο χριστιανικός λαός της Συρίας δεν φοβάται και δεν απειλείται, αλλά είναι έτοιμος να χύσει και το αίμα του για να διαφυλάξει την πίστη του» είπε ο κ. Ιωάννης μεταφέροντας μήνυμα στους απαγωγείς των Μητροπολιτών και σε αυτούς που θέλουν το κακό του λαού της Αντιόχειας.

«Οι αραβικές χώρες Μακαριώτατε, υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιοχείας κι εκείνοι εξέλεξαν και χειροτόνησαν έναν Αρχιμανδρίτη σε Αρχιεπίσκοπο του Κράτους του Κατάρ» είπε αναφορικά με την υπόθεση ενώ συνέχισε λέγοντας «Εμείς παρόλ’αυτά δεν έχουμε διακόψει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά αποφασίσαμε στην Ιερά Σύνοδο ο Πατριάρχης να μην μνημονεύει τον Πατριάρχη Θεόφιλο».

Τέλος ο κ. Ιερώνυμος παρασημοφόρησε τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη με την Ανώτατη τιμή της Εκκλησίας της Ελλάδος τον χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

TOP NEWS