Η «Αποστολή» ενημερώνει για την άνοια

  • Dogma
Αλτσχάιμερ

Συνεχίζεται η μεγάλη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια, του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την 100% ελληνική εταιρία ΜΕΓΑ και τα Sani Sensitive, με επισκέψεις στην Σύρο και την Κέρκυρα  Κέρκυρα.

 

 

Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ  και άλλες μορφές Άνοιας στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου 200.000 ενώ Παγκοσμίως και μέχρι το 2050, οι ανοϊκοί ασθενείς θα είναι περίπου 115,4 εκατομμύρια. Εξειδικευμένο προσωπικό του «Καρέλλειου» – Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Alzheimer & Συναφών Παθήσεων της «Αποστολής» πραγματοποίησε στη Σύρο και στην περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας Παξών & Διαπόντιων Νήσων, δωρεάν τεστ μνήμης σε πολίτες άνω των 60 ετών. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με την άνοια στα Πνευματικά Κέντρα των Ιερών Μητροπόλεων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο,  που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πολίτες της ευρύτερης περιοχής. «Ένα από τα σοβαρότερα προβλήτα πού µαστίζουν  τις σύγχρονες κοινωνίες», χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τηνου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, την άνοια, και πρόσθεσε «παλαιότερα, όταν οι κοινωνικές και οικογενειακές συνθήκες ήταν διαφορετικές, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας πιο χαλαρές και οι οικογενειακές σχέσεις πιο σταθερές, το πρόβληµα της γεροντικής άνοιας συνήθως αντιμετωπιζόταν στα πλαίσια των ενδοοικογενειακών σχέσεων. Σήμερα,  όµως, καθίσταται µείζον κοινωνικό, οικογενειακό και  οικονομικό πρόβληµα, στην πρόληψη και  αντιμετώπιση του οποίου καλούµεθα  όλοι να συμβάλλουμε».

adf27204-1bcd-4d32-8620-ed2a6e6843fa

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ.Κωνσταντίνος Δήμτσας,   «Στόχος της πανελλαδική εκστρατείας είναι «η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου προκειμένου να επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση της νόσου η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας για τον ασθενή και τους οικείους του γιατί τους επιτρέπει: να ξεκινήσουν έγκαιρα φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες, να προγραμματίσουν το μέλλον με τη ρύθμιση νομικών, ιατρικών και οικονομικών θεμάτων, να εκπαιδευτούν ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους, να μειώσουν το συνολικό κόστος φροντίδας».

6b9c44fd-5530-42b8-8f99-b988ccecfb9e

Ο κ. Δήμτσας ευχαρίστησε  τους  Μητροπολίτες Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κ. Δωρόθεο και Κερκύρας κ. Νεκτάριο καθώς και την εταιρεία ΜΕΓΑ για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση της δράσης και υπογράμμισε το διαχρονικό ενδιαφέρον  τους Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Η υπεύθυνη της Δομής κ.Ευθυμιοπούλου Κατερίνα επεσήμανε ότι «λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής πανελλαδικά, αυξάνονται και τα περιστατικά άνοιας, μεγάλος αριθμός των οποίων παραμένουν χωρίς διάγνωση ειδικά στην περιφέρεια. Μέσα από την εκστρατεία αυτή προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κενό σε συνεργασία πάντα με τους κατά τόπους φορείς». Η εκστρατεία θα συνεχιστεί σε άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας, με έμφαση στις ακριτικές περιοχές.

TOP NEWS