Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος Δημοκρατίας αύριο στη Μεγάλη Παναγιά

  • Dogma
δοξολογία

Στον εορτάζοντα ιερό ναό Μεγάλης Παναγιάς Θηβών θα τιμήσουν αύριο την Παναγία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Παρουσία του Προέδρου  της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας αύριο το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ύστερα από πρόσκληση του επιχώριου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, για να εορτάσουν την ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου. Θα συλλειτουργήσουν αρκετοί Αρχιερείς και αναμένεται οι πιστοί να είναι χιλιάδες, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο.

Ο Ι.Ν. της Μεγάλης Παναγίας Θηβών αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου των Θηβών και εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Δοσίθεο, στις 19 Απριλίου 1867, πάνω στη θέση παλαιότερου ναού, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σεισμούς του 1853, ενώ αιώνες πριν στην ίδια τοποθεσία υπήρχε Ναός και αργότερα Ιερά Μονή. Ο Ιστορικός Λεκαίν αναφέρει πως  ήταν η κυριότερη εκκλησία των Θηβών καθώς περιείχε την εικόνα της Παναγίας που έφερε δεξιά της τον Χριστό και ήταν έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Ο Giorgio Fedalto πιστεύει ότι ο ναός οικοδομήθηκε στον ίδιο χώρο που ο Πολιούχος των Θηβών Αγ. Ιωάννης Καλοκτένης τον 12ο αιώνα οικοδόμησε περίφημο ναό της Παναγίας. Ο ναοδομικός ρυθμός του ναού είναι τρίκλιτος εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Τα κωδωνοστάσια κατασκευάσθηκαν αργότερα. Τον όλο σχεδιασμό και την επίβλεψη ανέλαβε ο αρχιτέκτων Ιωάννης Φιλιππότης ο Τήνιος, σε συνεργασία με το γλύπτη γιό του Δημήτριο.

φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ