Αρχιεπίσκοπος: Να πορευόμαστε με πνεύμα συνεργασίας για ό,τι χρειάζεται η κοινωνία

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Σταθμό στην ζωή και στην πορεία της Μητροπόλεως και της περιοχής χαρακτήρισε το “Ιωνικό Κέντρο” της Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την τέλεση του αγιασμού και του Θεμέλιου Λίθου, ενώ εξήρε την συνεργασία Εκκλησίας – Πολιτείας και ιδιωτών ευχόμενος αντίστοιχα να πορευόμαστε και να εργαζόμαστε σε ό,τι χρειάζεται η κοινωνία. 

Την Ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ενώ παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγγελλο της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών, ο Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος, Πολιτικοί, η Περιφερειάρχης, Πολιτευτές, οι Δήμαρχοι της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων, κλήρος και λαός της Μητροπόλεως.

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την συγκεκριμένη στιγμή ιστορική «για την πόλη και για την προσφυγική τοπική μας Εκκλησία» και το έργο μεγαλόπνοο.

Αναφέρθηκε στην στιγμή που με δέος αντίκρισε την λειψανοθήκη του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου τονίζοντας πως «δάκρυα κύλησαν στα μάτια μου από την συγκλονιστική μαρτυρική βιογραφία του και από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που μετέφεραν το τίμιο λείψανό του». Σημείωσε, επίσης, ότι «με τη χάρη του Θεού και τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου φθάσαμε στο σήμερα! Στην ιστορική αυτή στιγμή δημιουργίας ενός χώρου ορόσημο για την ανάδειξη της Μικρασιατικής αρχοντιάς, που θα μπορεί να συνδυάζει πίστη, παιδεία, μνήμη, ανάπτυξη, προσφορά, διάλογο, περιβάλλον και συνέχεια. Προοπτική και όραμα. Αποστολή και συνέπεια».

Κατόπιν, έκανε ειδική αναφορά στις δομές του κέντρου συμπληρώνοντας πως «μέσα στα επτά στρέμματα που βλέπετε γύρω μας θα λάβουν σάρκα και οστά όλα τα ανωτέρω με την δημιουργία του Ιωνικού Κέντρου-Πάρκου. Ενός πολυχώρου-μοντέλου-οικιστικής ανάπτυξης σε μία πρωτεύουσα τσιμέντου που έχει τόσο ανάγκη από πράσινο και ποιότητα, από εναλλακτικούς τρόπους ανάπλασης με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, την προσφορά κοινωνικών δομών και την ασφαλή προσβασιμότητα σε όλους. Ένα όραμα για μία πιο ανθρώπινη πόλη.

Ο Ιερός Ναός, ο παιδικός σταθμός, το κέντρο πολιτισμού και διαλόγου, το μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων, το εντευκτήριο, ο χώρος υπόγειας στάθμευσης και τέλος η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου θα αναδιαμορφώσουν ο,τι βλέπετε σήμερα γύρω μας. Ο υπόσκαφος αρχιτεκτονικός χαρακτήρας των δομών, η φύλαξη και ασφάλεια του πάρκου, η προσβασιμότητα σε πρόσωπα με αναπηρία, η αρμονική χρήση των κοινωνικών υπηρεσιών, η δωρεάν πρόσβαση στους πολίτες των δήμων μας και η δημιουργία παραπλεύρως νέου σταθμού του «Αττικό Μετρό» θα αποτελέσουν την έμπρακτη εφαρμογή του οράματός μας για ένα εργαστήριο παιδείας, τέχνης, θρησκευτικής καλλιέργειας, διαλόγου και πολιτισμού χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς».

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους δωρητές, τους ευεργέτες, αλλά και όλους τους συνεργάτες του και απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο υπογράμμισε πως «εσείς μας διδάσκετε να πορευόμασθε, θέτοντας στόχους και έχοντας οράματα για την Εκκλησία και την Πατρίδα μας. Χωρίς διακρίσεις, όπως πάντοτε λέτε, πάρα μόνο με αδόλευτη αγάπη και ανιδιοτελές πνεύμα προσφοράς για τον άνθρωπο. Σας ευχαριστώ ευγνωμόνως για όλα! Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου», ενώ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως «το Ιωνικό Κέντρο είναι δικό σας! Είναι δικό μας! Το Ιωνικό Κέντρο ανήκει σε όλους μας! Το Ιωνικό Κέντρο θα κρατήσει ζωντανές τις μνήμες των προπατόρων μας».

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης κι αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και συνεχάρη όλους τους συντελεστές και συνεργάτες αυτού του έργου, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σπουδαία έργα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το κέντρο Γηριατρικής στο Δήλεσι, που θα εγκαινιαστεί στις 23 Μαΐου και ένα αντίστοιχο πάρκο στο Κολωνάκι που θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος πολύ σύντομα. Τόνισε, μάλιστα, ότι το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των έργων είναι ότι γίνονται σε συνεργασία Εκκλησίας, Πολιτείας και ιδιωτών. «Αυτό είναι ένα περίεργο γεγονός όταν δούμε τα φαινόμενα της Ελληνικής Πολιτείας και κοινωνίας γενικότερα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό διότι είναι ελπιδοφόρο. Η επιτέλεση τέτοιων έργων και με αυτόν τον τρόπο μας δίνει ένα στίγμα, ότι μπορούμε όταν θέλουμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε έργα θαυμαστά, αξιόλογα και ωφέλιμα από κάθε πλευρά. Να ευχηθούμε με αυτό το πνεύμα να πορευθούμε και να εργαστούμε και σε ό,τι άλλο χρειάζεται η κοινωνία μας».

Αμέσως μετά έθεσαν τον θεμέλιο λίθο σε ένα έργο ορόσημο για την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, για την πόλη της Νέας Ιωνίας και για τον απανταχού Μικρασιατικό Ελληνισμό.

αρχιεπίσκοπος

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS