Αρχιερατικός εσπερινός Αγίου Χαραλάμπους στην Ιεράπετρα

  • Dogma

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πολυπληθή συμμετοχή ευσεβών χριστιανών της περιοχής τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου 2024 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στις Αμμουδάρες της Ενορίας Νέας Ανατολής Ιεράπετρας. 

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος, ο οποίος πριν την Απόλυση ευλόγησε το πλήθος των προσφερόμενων άρτων και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. Επίσης, με τη συμπλήρωση φέτος 120 ετών από τα εγκαίνια του ναού, από τον αοίδιμο Επίσκοπο Ιεράς και Σητείας Αμβρόσιο Σφακιανάκη το 1904, τέλεσε Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του κτήτορος του ναού μακαριστού Ιωάννου Παπαδογιάννη, από την Ανατολή, ο οποίος αφού διασώθηκε θαυματουργικά εκπλήρωσε το τάξιμό του και έκτισε τον ναό.

Στη γλαφυρή και μεστή θεολογικών νοημάτων ομιλία του ο Σεβ. κ. Kύριλλος αναφέρθηκε στην ιερατική ζωή και το μαρτύριο του λαοφιλούς Αγίου κατά τους διωγμούς του Σεβήρου, όταν ο έπαρχος Λουκιανός κάλεσε τον Άγιο να αρνηθεί το Χριστό.

Όπως τόνισε ο Σεβ/τος, ο άγιος παρά τη μεγάλη ηλικία του, ενδυναμωμένος από τη χάρη του Χριστού, δεν πτοήθηκε ούτε στιγμή από τις απειλές για τα σκληρά βασανιστήρια, αλλά έλαμπε όλος από ουράνια χαρά, όπως μαρτυρεί και το όνομά του. Ακόμα και όταν ο έπαρχος διέταξε τους δημίους να γδάρουν τις σάρκες του γηρασμένου στο σώμα αλλά ακμαιότατου στην ψυχή Ιερέως, «η τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα» θεία χάρη τον ενδυνάμωσε να υποφέρει από τους φρικτούς πόνους, δοξολογώντας το Θεό για την αντοχή που του έδινε, ενώ πολλοί δήμιοι βλέποντας το οφθαλμοφανές αυτό θαύμα πίστεψαν στο Χριστό.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «σήμερα δεν καλούμαστε να ομολογήσουμε ενώπιον των τυράννων την πίστη μας, αλλά στην πράξη με την εφαρμογή του Ευαγγελίου τη ζωή μας». Τέλος ευχήθηκε εγκάρδια ο «δυσί στέμμασι κατεστεμμένος, ιερωσύνης και αθλήσεως» Άγιος Ιερομάρτυρος Χαράλαμπος, που με τον αποκεφαλισμό του σε ηλικία 113 ετών έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου, αλλά και τη χάρη να θαυματουργεί και να θεραπεύει τις λοιμώδεις ασθένειες και την πανώλη, να πρεσβεύει στον Κύριο της δόξης και ιατρό των ψυχών και των σωμάτων ημών για να θεραπεύει τις ασθένειες και τα πάθη μας.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας και Αρχιερατικός Επίτροπος Β´ Αρχιερατικής περιφέρειας, ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσιμ. π. Εμμανουήλ Προϊστάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών της περιοχής με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη του Ι. Μ. Ν. Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας και Δ/ντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγ. Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη.

Εκκλησιάστηκαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλειος Ζαχαρόπουλος, ενορίτες και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.

TOP NEWS