Αρχιερατικός εσπερινός εορτής του Οσίου Χατζη-Ανανίου στην Ι.Μ Παναγίας Εξακουστής Μαλλών Ιεράπετρας

  • Dogma
εσπερινός

Mέσα στην αναστάσιμη και ευφρόσυνη ατμόσφαιρα του Πάσχα το απόγευμα της Παρασκευής της Διακαινησίμου Εβδομάδος 21 Απριλίου 2023 τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Οσίου Χατζη-Ανανία του Θαυματουργού, κτήτορος και επανιδρυτού της Μονής.

Στην Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του τοπικού μας αγίου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος πριν την απόλυση ευλόγησε τους άρτους και τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών της μακαριστής Γερόντισσας Φεβρωνίας και του Μοναχού Θεοφάνους, Μετεωρίτου, κατά σάρκα αδελφού της Γερόντισσας Ολυμπιάδος, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω πριν από ένα χρόνο.

Τέλος, ο Σεβ. κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο. Αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Χατζη-Ανανίου, στην αφιέρωσή του σε ηλικία μόλις 14 ετών στην Εκκλησία όταν εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, όπου εκάρη Μοναχός και υπήρξε ο πρώτος υποτακτικός του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, καθώς και στην ανέγερση του μοναστηριού της Παναγίας Εξακουστής, στον χώρο του σπηλαίου όπου ο ίδιος είχε βρει την εικόνα της Παναγίας.

Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καλογερικές αρετές του αγίου, τη νηστεία, την αγρυπνία, την αδιάλειπτη προσευχή και τα πολλά ασκητικά του παλαίσματα, και ευχήθηκε σε όλους να βιώνουν στη ζωή τους τη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ι. Χριστού και να έχουν την πρεσβεία του Οσίου Χατζη-Ανανία.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι Αιδεσ/τοι Πρωτ Μιχαήλ Ξυδιανός, συνταξ. Εφημέριος, πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης, Εφημέριος της Ενορίας Ι. Κ. Ναού Αγίας Αικατερίνης Σητείας, Οικονόμος π. Αντώνιος Κανάρης, Εφημέριος της Μονής, π. Εμμανουήλ Μπιτσακάκης, Εφημέριος Μύθων και Μουρνιών, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, συμπροσευχήθηκαν οι πρωτ. Ιωάννης Κοντάκης, Εφημέριος Βιάννου, και Εμμανουήλ Πνευματικάκης, Εφημέριος Αλιτζανής, από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, ενώ τους ύμνους απέδωσε αριστοτεχνικά ο Πρωτοψάλτης και Διευθυντής της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννης Αρώνης και ο Οικονόμος π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος της Ενορίας Μύρτου. Παρέστησαν πολλοί προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλειος Ζαχαρόπουλος.

TOP NEWS