Χειροτονία Διακόνου από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma
ιεραπύτνης

Σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς και ιερής συγκίνησης το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε στον βαθμό του Διακόνου τον κ. Γεώργιο Λογκάκη, ο οποίος κατάγεται από τη Σητεία και είναι έγγαμος.

Νωρίτερα, κατά την ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο κ. Κύριλλος, ο οποίος προεχείρισε σε Υποδιάκονο τον υποψήφιο κληρικό και αναγνώστηκε η Κανονική Συμμαρτυρία του πνευματικού πατρός του π. Νικολάου Σαββιδάκη, Εφημερίου Αχλαδίων Σητείας.

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και πριν την τέλεση της χειροτονίας ο υποψήφιος κληρικός με απλό και καθαρό λόγο αλλά και με βαθιά συγκίνηση καθώς αξιώθηκε να ζήσει την «προσωπική του Πεντηκοστή» προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο και τον ευχαρίστησε για την πατρική αγάπη, το ανύστακτο ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη που του έδειξε. Όπως τόνισε «Ο Κύριος που γνωρίζει τα εγγύς και τα μακρά παραχώρησε στη δική μου ζωή να γευτώ την αγωνία ενός ναυαγίου πριν ένδεκα χρόνια. Να ακουμπήσω την αρχή του τέλους, και χάριτι Θεού, παραμένοντας ζωντανός να του είμαι αιωνίως ευγνώμων… Σωφρονισμένος πλέον τηρώντας την υπόσχεσή μου στον Θεό γίνομαι κατά δύναμιν ενεργό μέλος της εκκλησιαστικής ζωής, διακονώντας εκ του ψαλτηρίου… Εκεί σιγά-σιγά ανατράφηκε ο πόθος της Ιερωσύνης». Επίσης ευχαρίστησε την οικογένεια του, τη σύζυγό του για την ολόθυμη συγκατάθεση και στήριξή της, τον πνευματικό πατέρα του και όλους όσοι ενίσχυσαν την ιερατική κλήση του, και ζήτησε τις θερμές προσευχές όλων στο μεγάλο και ευθυνοφόρο έργο που αναλαμβάνει ως Διάκονος των Μυστηρίων του Θεού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος στην αντιφώνησή του αφού αναφέρθηκε στην αξία και τη σπουδαιότητα του «θείου χαρίσματος» του υπουργήματος της Ιερωσύνης, υπογραμμίζοντας ότι είναι χάρις και δωρεά του Θεού που προσφέρεται στον άνθρωπο από την άπειρη αγάπη και την ανέκφραστη φιλανθρωπία Του, προκειμένου να συνεχίζεται το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων. Στη συνέχεια απηύθυνε πατρικές συμβουλές και νουθεσίες νουθεσίες στον νέο Διάκονο της τοπικής Εκκλησίας και τον προέτρεψε να ασκεί τη διακονία του, όπως ο Κύριός μας επιτάσσει, «εν πάση σεμνότητι» και «εν καθαρά συνειδήσει», και να αγωνίζεται συνεχώς για να διατηρεί και να αναζωπυρώνει το χάρισμα του Θεού. Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τον χειροτονηθέντα στην ιερατική οικογένεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, υπογράμμισε ότι το βάρος του καθημερινού σταυρού της Ιερατικής διακονίας θα το ελαφραίνει η χάρη και η δύναμη του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού και τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει συγκυρηναίους του τον Επίσκοπο και Μητροπολίτη του, τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και τον πιστό λαό του Θεού, οι οποίοι θα τον στηρίζουν πάντοτε με τις προσευχές τους, για να καταστεί ικανός και αντάξιος της μεγάλης δωρεάς της διακονίας του Χριστού.

Τέλος ευχήθηκε εγκάρδια στον χειροτονηθέντα ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός να είναι δίπλα του «βοηθός και σκεπαστής» στην ιερατική διακονία του και να αναδειχθεί ένας αληθινός και άξιος λειτουργός Του, και κατά πάντα άξιος διάκονος της Εκκλησίας Του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παῒσιος Δερμιτζάκης  και αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως. Τους ύμνους απέδωσε ο χορός των ιεροψαλτών του ναού με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Αρώνη, Δ/ντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, και παρέστησαν πολλοί συγγενείς, οικείοι και φίλοι του χειροτονηθέντος, οι οποίοι με θέρμη αναφώνησαν την ευχή «Άξιος!».

Στο τέλος ο νέος διάκονος δέχθηκε τις ευχές από τους συμμετέχοντας και παριστάμενους κληρικούς και το εκκλησίασμα, ενώ ακολούθησε κέρασμα στο Αρχονταρίκι του ναού.

TOP NEWS