Εκδημία Μοναχής Γλυκερίας στον Προφήτη Ηλία Λουτρακίου (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Μετά την ταφή παρετέθη υπό της Αδελφότητας παραμυθητικός δείπνος (μακαριά) σε όλους όσοι παρευρέθησαν στην κηδεία της μακαριστής.

Την Δευτέρα, 4η Σεπτεμβρίου 2023 ετελειώθη εκδημήσασα προς Κύριον, μετά από πολυήμερη δοκιμασία ένεκα της «επαράτου» νόσου, η Μοναχή της Ι. Μονής «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» Ηλιουπόλεως, της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Γλυκερία (κατά κόσμον Γεωργία) Πετεμερίδου (1948-2023) εκ της Κύπρου.

Η εν λόγω αδελφή προσήλθε το πρώτον στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου Λεμεσού της Κύπρου και εκάρη Μεγαλόσχημος Μοναχή το έτος 1974 κατά τις ημέρες της εισβολής των Τούρκων στην Μεγαλόνησο. Στην Ι. Μονή «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» προσήλθε με Κανονικό Απολυτήριο Γράμμα το έτος 1980, όπου και εμόνασε επί τεσσαράκοντα τρία συναπτά έτη.

Η Εξόδιος Ακολουθία εψάλη την Τρίτη, 5η Σεπτεμβρίου 2023, στο Ι. Μετόχι του Προφήτου Ηλιού, της ως άνω Ι. Μονής στο Λουτράκι Κορινθίας, όπου και ετάφη. Της Εξοδίου Ακολουθίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών και Πνευματικός πατήρ της Ι. Αδελφότητας κ. Αγάπιος πλαισιούμενος από τους Πανοσ. Ιερομονάχους της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου π. Πρόδρομο και π. Λογγίνο και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια, παρέστησαν δε η Ηγουμένη της Ι. Μονής Οσίου Παταπίου Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη, η Ηγουμένη της Ι. Μονής Φανερωμένης Χιλιομοδίου Γερόντισσα Ξένη, η Ηγουμένη του Ι. Ησυχαστηρίου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Γερόντισσα Ιλαρία με αδελφές εκ των συνοδειών τους, ως και αδελφές εκ της Ι. Μονής Αγίας Βαρβάρας Ρουσάνου Μετεώρων και πιστοί εξ Ηλιουπόλεως και Λουτρακίου.

Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ομίλησε καταλλήλως απευθυνόμενος προς την Ηγουμένη Γερόντισσα Πελαγία β’, τις αδελφές της Ι. Μονής και σ᾿ αυτούς που προσήλθαν να ευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της κεκοιμημένης αδελφής Γλυκερίας, μεταφέρων τις συλλυπητήριες ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου  κ. Διονυσίου, ο οποίος απουσίαζε εκτός Ι. Μητροπόλεως σε αποστολή της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, περαίνων τον λόγο του με κείμενο της μεταστάσης αδελφής, που ανέγνωσε κατ᾿ επιθυμία της, στο οποίο η αδελφή ζητούσε, εκτός των άλλων που έγραφε, να την συγχωρήσουν οι αδελφές της μετανοίας της για εκούσια ή ακούσια σφάλματά της συγχωρούσα και αυτή όλους όσοι τυχόν την έθλιψαν λόγω ή έργω, παραδίδουσα κατ᾿ αυτόν τον τρόπο, εκτός από τις τοιχογραφίες που ιστόρησε, ως αγιογράφος, στο Καθολικό της Ζωοδόχου Πηγής στην Ηλιούπολη, στα Παρεκκλήσια της Οσίας Πελαγίας της Τηνίας, της Αγίας Τριάδος και της Τραπέζης στο μετόχι του Προφήτη Ηλία στο Λουτράκι, «μάθημα» μετανοίας και συγχωρητικότητας.

Μετά την ταφή παρετέθη υπό της Αδελφότητας παραμυθητικός δείπνος (μακαριά) σε όλους όσοι παρευρέθησαν στην κηδεία της μακαριστής.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!

TOP NEWS