Εκκλησία – Πολιτεία: Οι συναντήσεις, οι μυστικές ζυμώσεις και η κρίσιμη Σύνοδος – Όλο το παρασκήνιο

  • Dogma
εκκλησίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στις 11,12 και 13 Δεκεμβρίου, η οποία μεταξύ άλλων πρόκειται να εκλέξει τα μέλη που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή διαλόγου με την Κυβέρνηση, ενώ υπάρχει και το περιθώριο αυτής της μίας εβδομάδας για να καταλήξουν στο νέο κείμενο με βάσει τα όσα συζητήθηκαν.

Μόλις χθες ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου ανανέωσε το ραντεβού με τους εκκλησιαστιούς παράγοντας για τις 21 Δεκεμβρίου, όταν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα έχουν μελετήσει το νέο κείμενο που θα διαμορφωθεί μετά και την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαλόγου.

Την ίδια ώρα οι Ιεράρχες και Κληρικοί κρατούν ψηλά το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων, το οποίο έχει αναδειχθεί από την πρώτη στιγμή στο αγκάθι της «ιερής συμφωνίας» Εκκλησίας Πολιτείας.

Χαρακτηριστική του όλου κλίματος είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος στον ΣΚΑΙ, ο οποίος μιλώντας για την κλονισμένη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς τόνισε: «Το μισθολογικό θέμα δεν το αγγίζουμε καθόλου. Μένει ως έχει. Πως θα προχωρήσουν; Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης λέει όχι; Όταν η Εκκλησίας της Κρήτης λέει όχι; Όταν η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος λέει όχι; Θα είναι μεγάλο λάθος».

Πάντως, ο κ. Γαβρόγλου που είχε αναλάβει και το «βαρύ φορτίο» των επαφών φαίνεται πλέον να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του διαλόγου, διαβεβαιώνοντας με κάθε ευκαιρία ότι δεν θα θιγούν τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των Κληρικών.

Από την πλευρά τους οι κληρικοί δια στόματος του π.Ζαχαρίας Σαρδαμάκης, (Πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης) συμφώνησαν ότι «έγινε ένας καλός διάλογος», ενώ μαζί και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, επανέλαβαν την επιμονή τους να παραμείνουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Μάλιστα, ο Ι.Σ.Κ.Ε. έχει ζητήσει εγγράφως τα όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας,.

Στον πολιτικό αντίποδα του θέματος, η αρνητική απάντηση από τον πρόεδρο της Βουλή κ. Νίκο Βούτση, στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύσταση Ειδική κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την προωθούμενη συμφωνία, ξεσήκωσε πολιτική θύελλα, με τον Γραμματέα της Κ.Ο του ΚΙ.ΝΑΛ. κ. Βασίλη Κεγκέρογλου να κάνει λόγο για «κυβερνητικές σκοπιμότητες», «μονομερείς χειρισμούς» και «καθεστωτική αντίληψη».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η επόμενη κίνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο έχει εξαρχής εκφράσει τη δυσαρέσκειά του τόσο για την έλλειψη ενημέρωσης, όσο και για τα θέματα της μισθοδοσίας των κληρικών και της θρησκευτικής ουδετερότητας.

Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

 

TOP NEWS