Εκοιμήθη ο Αιτωλίας Κοσμάς – Τοποτηρητής ο Ναυπάκτου- Στο Μεσολόγγι το «Ύστατο Χαίρε»

  • Dogma
αιτωλίας

Εκοιμήθη τις πρώτες πρωινές ώρες ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, μετά την μεγάλη μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό.

Εκοιμήθη σε ηλικία 76 ετών ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς. Ο Ποιμενάρχης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για περισσότερο από ένα μήνα με τον κορονοϊό να του έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, καθώς η υγεία του ήταν επιβαρημένη εξαιτίας και άλλων νοσημάτων.

Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ορίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί αύριο στο Μεσολόγγι.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με ιατρικές πηγές, βρισκόντα σε βαθύ κώμα και είχε υποστεί βαρύτατες εγκεφαλικές βλάβες,  με τους γιατρούς να εκτιμούν ότι η  κατάσταση της υγείας του, ενδεχομένως και να μην ήταν αναστρέψιμη, όπως και τελικά συνέβη.

Ο Ποιμενάρχης  συγκαταλέγονταν μεταξύ των σκληροπυρηνικών αρνητών στους κόλπους της Εκκλησίας, ήταν ανεμβολίαστος, ενώ ήταν γνωστό και ότι ουδέποτε φόρεσε μάσκα, ακόμη και σε συνθήκες έντονου συνωστισμού. Για το αυτό λόγο, μάλιστα,  αυτό έχει παραπεμφθεί σε εκκλησιαστικό ανακριτή για ανυπακοή των εγκυκλίων της Ιεράς Συνόδου.

Διασωληνωμένος από τις 02 Δεκεμβρίου 

Ο Μακαριστός Ιεράρχης νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ από τις ο2 Δεκεμβρίου, ενώ είχε βρεθεί θετικό στον κορονοϊό από στις 18 Νοεμβρίου, παραμένοντας αρχικά στην οικία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και όταν η κατάσταση του επιδεινώθηκε και οι γιατροί έκριναν σκόπιμη τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, εκείνος αρχικά αρνιόταν πεισματικά, ενώ τελικά μετά από ισχυρές πιέσεις εισήχθη  στο νοσοκομείο του Αγρινίου όπου και διασωληνώθηκε και στις 02 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό».

Πέθανε η αδερφή του
Υπενθυμίζεται ότι η αδελφή του Μητροπολίτης Αιτωλίας, η οποία επίσης είχε προσβληθεί από κορονοϊό και  ήταν ανεμβολίαστη έφυγε από τη ζωή στις 13 Δεκεμβρίου. H 75χρονη γυναίκα είχε μεταφερθεί και εκείνη στις 02 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο του Αγρινίου, μια μέρα μετά τον αδελφό της. Είχε  σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και διέμενε μαζί με τον Μακαριστό Αιτωλίας στην οικία τους, στο Αγρίνιο.

Ποιος ήταν ο Μακαριστός Αιτωλίας Κοσμάς

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς Παπαχρήστος, κατά κόσμον Κων/νος, γεννήθηκε το 1945 στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Α.Π.Θ., λαβών το πτυχίον αμφοτέρων. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1974.

Υπηρέτησε, τριάντα και πλέον έτη, ως Ιεροκήρυκας στην Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αναπτύσσοντας πλούσια δρα- στηριότητα.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα εκκλησιαστικά και αντιαιρετικά άρθρα. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη στις 8 Οκτωβρίου 2005.

Η χειροτονία του πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών.

TOP NEWS