Εξόδιος μακαριστής Ισιδώρας Δρίτσα

  • Δόγμα

Η μακαριστή Ισιδώρα, γεννήθηκε στα Μέγαρα Αττικής την 13ην Μαρτίου 1933, το γένος Παναγιώτου Καστάνη. Το 1954 πανδρεύτηκε τον Στυλιανό Δρίτσα, κατά σάρκα αδελφό του μακαριστού κτίτορος και Α΄ Ηγουμένου της Ι. Μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Μεγάρων Αρχιμ. κυρού Ανθίμου Δρίτσα. Απέκτησαν δύο άρρενα τέκνα τον Γεώργιο Δρίτσα, χημικό και τον Αγάπιο Δρίτσα, Επίσκοπο Κεγχρεών, Βοηθό Επίσκοπο και Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου

Τελέσθηκε χθες, Τρίτη 2 Απριλίου 2024, μετά την εις Κύριον εκδημίας της, η Εξόδιος Ακολουθία και η ταφή της μακαριστής Ισιδώρας, χήρας Στυλιανού, Δρίτσα, μητρός του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Αγαπίου, στον Ι. Ναό Αγ. Παρασκευής Μεγάρων. Στον άγιο Κεγχρεών έσπευσαν να συμπαρασταθούν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος Παραμυθίας, κ. Σεραπίων, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος και Σκοπέλου κ. Νικόδημος, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος μεγάλο μέρος της χορείας των Ιερέων της Ι. Μητροπόλεώς μας, Ιερείς άλλων Ι. Μητροπόλεων, αντιπρόσωποι εξ όλων των Αδελφοτήτων των Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεώς μας, καθώς και πλήθος πιστών.

Η μακαριστή Ισιδώρα, γεννήθηκε στα Μέγαρα Αττικής την 13ην Μαρτίου 1933, το γένος Παναγιώτου Καστάνη. Το 1954 πανδρεύτηκε τον Στυλιανό Δρίτσα, κατά σάρκα αδελφό του μακαριστού κτίτορος και Α΄ Ηγουμένου της Ι. Μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Μεγάρων Αρχιμ. κυρού Ανθίμου Δρίτσα. Απέκτησαν δύο άρρενα τέκνα τον Γεώργιο Δρίτσα, χημικό και τον Αγάπιο Δρίτσα, Επίσκοπο Κεγχρεών, Βοηθό Επίσκοπο και Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, Ηγούμενο της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου. Υπήρξε σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ενός εγγονού με διάθεση προσφοράς, θυσίας αλλά και πίστεως ακλόνητης στον Θεό μεταδίδουσα τα χαρίσματά της και εμπνέουσα την οικογένειάς της με το παράδειγμά της και τις διδαχές της, στηρίζουσα και άλλες ψυχές που την συναναστρέφονταν στον δικό τους προσωπικό αγώνα.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, στον επικήδειο λόγο του, εκ μέρους και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου ευχαρίστησε θερμώς τους αγίους Αρχιερείς για την συλλυπητήριο συμπαράστασή τους και τον επιχώριο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο για την παραχώρηση της κυριαρχικής του άδειας, ώστε όλοι μαζί, Κλήρος και Λαός, να προσευχηθούμε υπέρ αναπαύσεως της μακαριστής Επισκοπομήτορος Ισιδώρας. Τους ευχαρίστησε ακόμα διότι, διέτρεξαν χιλιόμετρα προκειμένου να δείξουν την αγάπη τους προς τον Επίσκοπο Κεγχρεών αλλά και γιατί σε καιρούς δυσχείμερους η παρουσία τους διδάσκει τον Λαό μας ότι ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι αποτελούμε την αριστοκρατία των Κοινωνιών διακρινόμενοι όχι από τάξεις ή διαφορά χρώματος του αίματος μας αλλά επειδή γνωρίζουμε ότι ο Κύριος «εκ του μη όντος εις το είναι ημάς παρήγαγε», διακονώντας Αυτόν και το Άγιο θέλημά Του, μέσα από την έννομο συζυγία, ζώντας σύμφωνα με την διδασκαλία Του, διαιωνίζοντας το είδος και προσφέροντας τους καρπούς τους στον κόσμο. Όσοι γνώρισαν την αοίδιμο εξ απαλών ονύχων, είδαν έναν άνθρωπο του Θεού που είχε ποιότητα, γλυκύτητα και όλα τα χαρακτηριστικά του Χριστιανού και γι’ αυτό της αποδίδω τον χαρακτηρισμό «αριστοκράτισσα».

Η μακαριστή διακρινόταν ακόμα και για την στοργική μητρότητα και το ενδιαφέρον της, που δεν περιοριζόταν μόνο στα τέκνα της αλλά επεκτεινόταν και στους φίλους των τέκνων της αποτελώντας ένα ψυχωφελές και διδακτικό παράδειγμα. Σήμερα που απαξιώνεται και βάλλεται πανταχόθεν ο θεσμός της μητρότητας και της οικογενείας, αφού το να δημιουργεί κανείς οικογένεια και μάλιστα με τέτοιες αρχές και αξίες, με πίστη στον Θεό και αγάπη για την Πατρίδα και προσφέροντας ενάρετα τέκνα στην κοινωνία, θεωρείται οπισθοδρόμηση, η μακαρίτισσα δίδαξε με την ζωή και την εξ όλης ψυχής και διανοίας προσφορά της και γι’ αυτό απέρχεται τιμωμένη από την Εκκλησία της Μεγαρικής και Κορινθιακής κοινωνίας.

Ολοκληρώνοντας δεν παρέλειψε ευχαριστήσει και τους αποστείλαντας συλλυπητηρίους ευχές, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρο και Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!

TOP NEWS