Έκτακτη Ιεραρχία για Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, Θρησκευτικά και σχέσεις με Ρωμαιοκαθολικούς

  • Dogma
Ιεραρχίας

Συνέρχεται την Τετάρτη 8η και την Πέμπτη 9η Μαρτίου 2017, σε έκτακτη Σύγκλησή Της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, στο μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και στο διάλογος μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Το πρωί της Τετάρτης, 8ης Μαρτίου, από ώρας 6:30 έως 8:30, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με εναρκτήρια  Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της  Ιεράς Συνόδου της  Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα απονείμει το Δίπλωμα και τα Διάσημα του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με την ευκαιρία της επικειμένης συμπληρώσεως πεντηκονταετίας αυτού στην Αρχιερωσύνη. Κατόπιν θα αντιφωνήσει ο τιμηθείς, πρώτος τη τάξει εκ των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και θα εκλεγούν τα μέλη της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, με θέμα: «Ανασυγκρότησις της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως». Μετά το διάλειμμα θα διεξαχθεί συζήτηση επί της Εισηγήσεως.

Την επομένη, Πέμπτη 9η Μαρτίου, ώρα 9:00, θα  αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Στη συνέχεια θα παρουσιασθούν οι Εισηγήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, με θέμα: «Προτάσεις – Πορίσματα της ορισθείσης υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής περί του μαθήματος των Θρησκευτικών» και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, με θέμα: «Η πορεία του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών: Αξιολόγησις, Προβλήματα, Προοπτικές». Μετά από κάθε Εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτής.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS